Fostul şef al IPJ Timiş, Doru Spătaru, va fi înmormântat sâmbătă
0Poliţistul bănăţean a trecut în nefiinţă după o luptă grea cu cancerul. În vară ar fi împlinit 60 de ani. Doru Spătaru, care va fi înmormântat în cimitirul de pe Calea Şagului, a instrumentat dosare celebre de-alungul carierei.
S-a născut în 31 iulie 1954, la Periam, însă şi-a petrecut mare parte din tinereţe în Ardeal, tatăl său fiind ofiţer de Armată detaşat în zonă. A urmat şcoala generală la Beiuş (judeţul Bihor), iar liceul l-a făcut la Satu Mare. A absolvit în 1977 Academia de Poliţie din Bucureşti, iar apoi Facultatea de Drept în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Tot în Cluj a ocupat şi prima sa funcţie în Poliţie, ca specialist criminalist. A trecut apoi la Serviciul Judiciar, iar din 1981 a lucrat în Poliţia Transporturi.
A fost şeful Serviciului Judeţean Satu Mare, iar după Revoluţie a revenit în Banat, unde a fost şeful Inspectoratului de Poliţie Transporturi Timişoara, până în 1999. A părăsit acest post pentru unul mai important, cel de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş, funcţie ocupată timp de un an şi jumătate, iar din 2001 până în 2005 a fost adjunct la Poliţia Municipală Timişoara. Ulterior, s-a ocupat de Poliţia Comunitară Timişoara, devenită apoi Poliţia Locală, unde a ocupat funcţia de director executiv până la trecerea în nefiinţă.
Doru Spătaru a instrumentat în anii '90 dosare celebre, precum cele ale controversaţilor afacerişti Zaher Iskandarani şi Mujea Marcelini, sau „Afacerea Jimbolia”, dosar care privea încălcarea embargoului impus fostei Iugoslavii în timpul conflictelor de acum două decenii. Un alt caz foarte cunoscut a fost cel al maşinii-capcană de pe calea Aradului. În anul 2000, o bombă a fost detonată într-o maşină parcată pe Calea Aradului din Timişoara. Dosarul a fost finalizat atunci cu anihilarea unei reţele de traficanţi de maşini de lux. „Am avut o satisfacţie deosebită. Acest caz, dacă îl tratam cu superficialitate, îl puteam rezolva rapid. Am muncit şase luni la el, alături de profesionişti din Poliţie şi Parchet. Nu am pretenţia că rezolvând acest caz am eliminat în totalitate aceste grupări, dar am observat că există în continuare preocuparea pentru anihilarea lor”, povestea Spătaru, citat de pressalert.ro.
Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu şi să-l conducă pe ultimul drum o pot face sâmbătă, 4 ianuarie 2014, la ora 15.00, la Cimitirul din Calea Şagului.
Citeşte şi:
A murit Doru Spătaru, şeful Poliţiei Locale din Timişoara
Poliţiştii în acţiune pentru combaterea vânzării ilegale de carne în judeţul Timiş