Fostul depozit de praf de puşcă din bastionul Timişoarei devine galerie de artă. Primul pas spre restaurare FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul depozit de praf de puşcă de la Timişoara FOTO Ştefan Both
Fostul depozit de praf de puşcă de la Timişoara FOTO Ştefan Both

Timişoara se confruntă cu o lipsă de spaţii culturale, iar faptul că în 2023 va fi Capitală Europeană a Culturii şi s-a angajat să dezvolte infrastructura culturală, accelerează noile investiţii în acest domeniu.

GALERIE FOTO 

Proiectul de hotărâre care cuprinde Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii aferente obiectivului de investiţie “DALI+Proiect Tehnic Reabilitare Galeria de Art㔺i indicatorii tehnico-economici -faza D.A.L.I. va fi supus aprobării consiliului local. 

„Investim în infrastructura de cultură din Timişoara şi adăugăm şi acest proiect la lista de obiective de investiţii la care lucrăm. Chiar dacă finalizarea reabilitării nu va prinde Timişoara Capitală Culturală Europeană 2023, galeria va rămâne moştenire acestui demers de a revigora cultura noastră locală. Oraşul are nevoie şi va avea din ce în ce mai multe spaţii pentru artişti, pentru ca aceştia să-şi poată expune munca - fie că este o piesă de teatru, un film sau un obiect de artă într-o galerie”, a transmis Dominic Fritz, primarul Timişoarei. 

Se ştie că, la vremea ei, clădirea a adăpostit o magazie de praf de puşcă iar din anii ’70 a funcţionat Secţia de Gravură a Uniunii Artisticilor Plastici din Timişoara.  

De mult timp însă fragmetul acesta din zidul de apărare e abandonat, aproape de paragină, înconjurat de mizerie.  

Bucata din fostul zid de fortificaţie a Timişorei aşteaptă să fie restaurată FOTO Ş.Both


 

Investiţia va consta în reabilitarea spaţiului şi redarea lui în circuitul galeriilor de artă din oraş.  

După reabilitare, se preconizează patru evenimente lunare cu circa 50 de participanţi şi un număr aproximativ de 2400 de utilizatori pe an. 

  

Principalele lucrări vor cuprinde reparaţii şi consolidare pentru punerea în siguranţă a imobilului, pereţii de cărămidă se vor lăsa aparenţi, se vor curăţă şi se va injecta mortar acolo unde este necesar. 

Pereţii propuşi spre demolare sunt nestructurali şi vor fi ancoraţi de placă de beton existentă şi de arcele de cărămidă cu ancore metalice. 

Bucata din fostul zid de fortificaţie a Timişorei aşteaptă să fie restaurată FOTO Ş.Both

Reabilitarea construcţiei se face în scopul protejării clădirii de intemperii, respectiv pentru îmbunătăţirea aspectului exterior şi a confortului interior. Atât la interior, cât şi la exterior se va realiza un sistem de drenaj a apelor de suprafaţă. 

Pentru reabilitare vor fi folosite materiale compatibile (lemn, piatră, cărămidă), se va realiza iluminat ambiental şi artistic al imobilului şi se va dota pentru funcţiunea muzeală, spaţii de expoziţii, workshop-uri etc. 

Fragment din bastionul Elisabeta

La final, se vor amenaja noi alei, spaţiu verde, cu plantări de copaci, şi de asemenea se va reface trotuarul.  

Fragment din bastionul Elisabeta


Valoarea totală estimată a reabilitării şi punerii în valoare a galeriei este de 1,6 milioane de lei. 







Vă mai recomandăm să cititi:

Fragment din bastionul Elisabeta
Fragment din bastionul Elisabeta
Fragment din bastionul Elisabeta

Restaurarea unei bucăţi uitate din fortificaţia Timişoarei. Fostul depozit de praf de puşcă va deveni o atracţie turistică FOTO
 

Victoria, primul cinema reabilitat din Timişoara. A costat două milioane de euro şi poate să funcţioneze ca o sală de spectacole VIDEO FOTO

MultipleXity, noul centru de artă şi tehnologie din Timişoara, intră în licitaţie pentru execuţie. Cum se va transforma muzeului de tramvaie Corneliu Miklosi

Vechiul turn de apă din Iosefin e pe cale de transformare. Se lucrează atât în interior, cât şi în exterior | FOTO

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite