Focar de pestă porcină africană la cel mai mare crescător de porci din România. Trebuie omorâte 18.000 de animale

0
Publicat:

Smithfield România se confruntă cu un nou focar de pestă porcină africană. Focarul de pestă porcină a fost descoperit la ferma din Cenei, județul Timiș. Cel mai mare producător de carne de porc din România este obligat să ucidă aproximativ 18.000 de animale.

Smithfield trebuie să omoare aproape 18.000 de porci la Cenei, în Timiș FOTO Arhivă
Smithfield trebuie să omoare aproape 18.000 de porci la Cenei, în Timiș FOTO Arhivă

DSVSA Timiș a confirmat focarul de pestă porcină africană de la o fermă Smithfield din județul Timiș. Potrivit DSVSA, pe lângă focarul de la ferma Smithfield din Cenei a fost descoperit și un focar de pestă porcină într-o gospodărie din localitatea Opătița, județul Timiș.

„În urma examinării probelor provenite de la porcii domestici din exploatația comercială de suine aparținând SC SMITHFIELD ROMÂNIA Ferma Cenei, județul Timiș, rezultatul fiind pozitiv, au fost trimise la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București pentru confirmare și identificare a virusului pestei porcine africane. După efectuare examenelor de laborator efectuate la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, rezultate fiind pozitive, a fot declarat focarul de Pesta Porcină Africană”, a transmis DSVSA Timiș.

După confirmarea Pestei Porcine Africane a fost convocată sedința cu toți membrii CLCB, în urma căreia s-a votat emiterea Hotărârilor de aprobare a zonelor de protecție și supraveghere din jurul focarului de PPA, a măsurilor de ucidere imediată sub control oficial şi neutralizare prin metode alternative incinerare/îngropare a materialelor de risc și a aprobării Planului de măsuri în cazul confirmării bolii PPA la porcii domestici din exploatația comercială SC SMITHFIELD ROMÂNIA SRL- Ferma Cenei, județul Timiș.

În urma depistării focarelor de pestă porcină au fost stabilite o zonă de protecție pe o rază de trei km, incluzând localitățile Ceni și Bobda și o zonă de supraveghere de până la 10 km, incluzând mai multe localități și trei ferme Smithfield.

„Pentru focarul din localitatea Opătița, probele recoltate de la porcinele din exploatație nonprofesională examinate în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, în urma investigațiilor efectuate rezultatele au fost pozitive și drept urmare a fost confirmată boala și declarat focarul de Pestă Porcină Africană”, au mai transmis reprezentanții DSVSA Timiș, care au instituit, de asemenea, o zonă de protecție și una de supraveghere.

În luna octombrie 2022, Smithfield a fost nevoită să sacrifice 40.000 de porci din cauza unui focar de pestă porcină de la ferma din Parța, județul Timiș.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite