Fără depuneri de coroane la Monumentul Ostaşului Român, de Ziua României. Decizie de ultim moment la Timișoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Ritivoi, prefectul de Timiș, a decis să schimbe locul ceremoniei militare cu depuneri de coroane din 1 Decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Fără ceremonie la monumentul din Parcul Sudier FOTO Primăria Timișoara
Fără ceremonie la monumentul din Parcul Sudier FOTO Primăria Timișoara

În fiecare an, cu ocazia ceremoniei militare de Ziua României de la 1 Decembrie, autoritățile depuneau coroane la „Monumentul închinat ostaşului român”, din parcul Scudier. Mihai Ritivoi, prefectul de Timiș, a decis ca în acest an să schimbe locul ceremoniei din 1 Decembrie. Motivul invocat: monumentul din parc, amenajat în anii '60, s-a numit inițial “Statuia ostaşului sovietic”.

Actualul Parc Scudier s-a numit Parcul Stalin în primii ani de după război. Monumentul Soldatului Sovietic, ridicat în acei ani, a fost redenumit Monumentul Ostaşului Român după Revoluţie. Chiar şi uniformele reproduse pe statuie sunt ale Armatei Roşii. În contextul agresiunii Rusiei din Ucraina, consider că e mai bine ca ceremonia de depunere de coroane să se facă la Monumentul Eroilor Revoluţiei din cadrul Cimitirului Eroilor. Aşa cum nu poţi scoate comunismul din Casa Scânteii, e bine să mai treacă timp peste monumentul din Parcul Scudier. Timpul le vindecă pe toate. Restul ceremoniei militare şi religioase, cu defilarea detaşamentelor şi a tehnicii, precum şi oficierea servicului religios, vor avea loc la locul iniţial, Catedrala Mitropolitană”, a transmis prefectul Mihai Ritivoiu.

Ceremonie la monumentul din Parcul Scudier FOTO Primăria Timișoara
Ceremonie la monumentul din Parcul Scudier FOTO Primăria Timișoara

Prefectul a răspuns prompt la inițiativa activistului civic Corneliu Vaida, care a trimis un e-mail cu propunerea cu o zi înainte.

La fel ca și în fiecare an, constat cu profunda neplăcere că un punct important al manifestărilor este depunerea de coroane la Monumentul stasului sovietic (rebranduit) din Parcul Scudier. Atât eu, cât și mulți cetățeni ai Timișoarei considerăm inoportun acel punct din programul manifestărilor, mai ales în contextul actual. Cred că nu e prea târziu să dați dovadă de realism și să mutați sau să anulați acel punc al manifestarilor din 1 decembrie”, transmitea Corneliu Vaida în mesajul către prefect.

Monumentul din Cimitirul Eroilor FOTO Mihai Ritivoiu
Monumentul din Cimitirul Eroilor FOTO Mihai Ritivoiu

În 2013, Flavius Boncea, consilier local PNŢCD, propunea ca statuia „Ostaşului Sovietic” să dispară din centrul Timişoarei. Specialiştii îl contrazicea argumentând că este vorba despre un monument valoros.

Înainte de monumentul comunist, în acel loc a existat statuia generalului austriac Anton Scudier. Monumentul a fost distrus însă în perioada tulbure din 1918.

Monumentul generalului Scudier FOTO arhivă Adevărul
Monumentul generalului Scudier FOTO arhivă Adevărul

Monumentul sovietic din centrul parcului a fost inaugurat cu fast în 30 decembrie 1962. Lucrarea aparţine unui cunoscut sculptor, Ion Vlad, care s-a născut la Feteşti, în judeţul Ialomiţa. El a realizat, printre altele, şi faţada Operei Române din Bucureşti sau faţada Spitalului din Oneşti.

În 1965, la vârsta de 45 de ani, Ion Vlad fuge din România şi se stabileşte la Franţa. Din anul 1969 a devenit profesor titular de sculptură şi desen la Centrul American din Paris.  În anul 1972 i se acordă cetăţenia franceză, iar din 1975 a devenit profesor suplinitor de sculptură şi desen la Universitatea din Sorbona. Moare la Paris în 1992.

Monumentul din Parcul Scudier FOTO arhivă Adevărul
Monumentul din Parcul Scudier FOTO arhivă Adevărul

Pe noul monument a fost trecut, după Revoluţia din 1989, un citat considerat însă nerealist şi incorect din punct de vedere istoric: „Glorie ostaşului român, moştenitor al tradiţiilor istoriei străbune care a luptat cu eroism împotriva bolşevismului şi fascismului pentru libertatea şi independenţa patriei”.

Monumentul din Parcul Scudier FOTO arhivă Adevărul
Monumentul din Parcul Scudier FOTO arhivă Adevărul

Asta în condiţiile în care ostaşul român a luptat atât alături de fascişti, cât şi alături de bolşevici, în perioade diferite.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite