EXCLUSIV Trei „grei” din Timişoara, urmăriţi penal pentru abuz în servicu după plângerea unui clan de romi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, arhitectul-şef al oraşului, Ciprian Cădariu şi şeful Direcţiei de Urbanism, Sorin Ciurariu, vor fi urmăriţi penal pentru abuz în serviciu după ce au refuzat să-i emită unui clan de romi un certificat de urbanism în vederea obţinerii autorizaţiei de construire la o clădire istorică pe care romii au mutilat-o, tocmai sub ochii primăriei.

UPDATE: Potrivit lui Constantin Vişan, mandatar al clanului Cârpaci, începerea urmăririi penale s-a dispus pentru o clădire de pe strada Loga, un dosar referitor la casa de pe Mihai Eminescu fiind încă pe rol. Ţinând cont, însă, de soluţia de începere a urmăririi penale pentru imobilul de pe Loga este foarte posibil să se dispună urmărirea penală şi în cazul de pe Mihai Eminescu, cele două situaţii fiind similare.

Indolenţa autorităilor locale, sub ochii cărora unul din cele mai bogate clanuri de romi din Timişoara şi-a făcut de cap, se întoarce împotriva Primăriei Timişoara. O asociaţie de proprietari, constituită din membrii unei familii de romi în condiţii cel puţin dubioase,  a reuşit să obţină în instanţă urmărirea penală a secretarului Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, a arhitectului-şef Ciprian Cădariu şi a şefului Direcţiei de Urbanism, Sorin Ciurariu.

Istoria acestui caz este mai veche şi vizează o clădire de pe strada Mihai Eminescu numărul 6, o zonă ultracentrală a Timişoarei. Romii clanului condus de Vladimir Cârpaci au pus mâna pe mare parte din clădire şi au început să îl terorizeze pe singurul vecin în clădire care a refuzat să le vândă şi să plece din clădire. Teroarea la care a fost supus vecinul romilor a inclus şi lucrări realizate fără autorizaţie care au afectat structura de rezistenţă a clădirii.

Tocmai din acest motiv, pe numele lui Vladimir Cârpaci, zis Pipi, a fost deschis un dosar penal, în care baştanul a şi fost condamnat la închisoare cu suspendare. În timp ce dosarul penal al lui Vladimir Cârpaci era pe rol, Asociaţia de Proprietari a romilor a cerut emiterea unui certificat de urbanism pentru „lucrări de consolidare radicală a structurii de rezistenţă a imobilului, în regim de urgenţă”.

Primăria Timişoara a condiţionat emiterea certificatului de urbanism de finalizarea procesului penal în care era anchetat Vladimir Cârpaci. În urma acestei situaţii, romii au depus plângere împotriva primarului Nicolae Robu, a secretarului Ioan Cojocari, a arhitectului –şef Ciprian Cădariu şi a şefului Direcţiei de Urbanism, Sorin Ciurariu, cei patru fiind acuzaţi de abuz în serviciu. Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara a dispus clasarea dosarului, constatând că „nu poate fi vorba de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu”.

În paralel, romii au deschis şi un proces civil în care au solicitat obligarea primăriei la emiterea certificatului de urbanism, obţinând câştig de cauză. În dosarul civil, judecătorii au constatat că o condiţionare a emiterii certificatului de urbanism precum cea stabilită de primărie este ilegală. Judecătorii au mai arătat că refuzul primăriei condiţionat de finalizarea procesului penal „reprezintă cu certitudine o formă a excesului de putere”.

Astfel, romii clanului Cârpaci, prin mandatarul lor, Constantin Vişan, au făcut o plângere împotriva soluţiei de clasare a dosarului, care  s-a judecat la Judecătoria Timişoara. Cererea romilor a fost respinsă cu privire la primarul Nicolae Robu, dar s-a dispus retrimiterea dosarului la procurori în vederea începereii urmăririi penale faţă de Cojocari, Ciurariu şi Cădariu pentru abuz în serviciu. 


Sorin Ciurariu, şeful Direcţiei de Urbanism din Primăria Timişoara FOTO pressalert.ro


Ciprian Cădariu, arhitectul-şef al Timişoarei, care şi-a depus demisia în urmă cu o săptămână FOTO pressalert.ro

Cadariu Ciurariu
Cadariu Ciurariu
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite