EXCLUSIV Supravieţuitor al "experimentului Piteşti" acuzat de colaborare cu Securitatea. "Lucrurile sunt urâte de tot şi vor ieşi la iveală. A turnat!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emil Sebeşan, fondator al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici Timiş, este cercetat post-mortem de CNSAS. Colegiul CNSAS a început cercetările în 2010, însă Emil Sebeşan a decedat la începutul acestui an. În acelaşi timp, scriitoarea Ileana Silveanu, care a trecut şi ea prin teroarea comunistă, susţine că Sebeşan a "turnat" la Securitate şi că totul va fi dezvăluit.

Emil Sebeşan a fost unul din supravieţuitorii „Experimentului Piteşti”, una dintre cele mai cumplite metode de distrugere în masă a personalităţii umane, unde comuniştii „reeducau” intelectualii. Sebeşan a fost arestat în 1949, după ce avusese deja 37 de arestări pe motiv că a organizat mai multe manifestări anti-comuniste după război, a încercat să deturneze unui avion şi pentru că era membru în Organizaţia Naţional-Creştină. Emil Sebeşan a cunoscut teroarea pusă la cale de renumitul torţionar Eugen Ţurcanu.

Primul pas în experimentul de dezumanizare era demascarea. Trebuia să spui că mama ta e curvă, tatăl beţiv. Apoi a urmat restul. Am mâncat fecalele mele şi ale altora. Nu aveam voie să mergem la WC. Trebuia să facem în gamela din care mâncam. Ca să primim mâncare trebuia să golim gamela. Bătăile erau cumplite. Dacă dădeai o palmă încet, îţi arătau ei cum se dădea. Şi aşa ne băteam ca chiorii. M-am obişnuit cu bătaia. O dată am fost bătut opt ore încontinuu”, a povestit Emil Sebeşan într-un interviu pentru „Adevărul”, în 2010. CNSAS a început în 2011 o vastă campanie de cercetare ale unor personalităţi, directori în Guvern, profesori universitari, consilieri locali şi judeţeni, primari, personal MAE, judecători, procurori şi membri ai diferitelor asociaţii. Cu toţii au fost acuzaţi de legături cu fosta Securitate.

„A colaborat sigur”

Dosarul lui Emil Sebeşan, şi el pe lista celor urmăriţi, este în curs de soluţionare. Fostul deţinut de la Piteşti nu mai trăieşte. Sebeşan a fost intrenat la spital la începutul acestui an, el suferind de diabet. Medicii au fost nevoiţi să îi amputeze ambele picioare, dar nu i-au putut salva viața. Ileana Silveanu, cea care a scris zeci de cărţi despre lupta bănăţenilor împotriva bolşevicilor şi a inventariat torturile comunismului, este convins că Emil Sebeşan a fost colaborator al Securităţii.

Mă bazez pe declaraţiile oferite de cei care au fost la Piteşti, pe corespondenţa mea cu Cicerone Ioniţoiu, fost secretar al Partidului Naţional Ţărănesc, care acum trăieşte în Franţa. Ei au fost la puşcărie împreună. Ioniţoiu l-a dat afară pe Sebeşan din sediul partidului, pentru că ştia ce a făcut”, a declarat Ileana Silveanu. Un alt eveniment care îl incriminează pe Sebeşan a avut loc în 2006, în Aula Magna a Universităţii de Vest. Constantin Ticu Dumitrescu, fostul şef al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, l-a acuzat în public pe Emil Sebeşan de legături cu fosta securitate.

Acum trei ani am aflat şi eu cât de ticălos era. Lucrurile sunt urâte de tot şi vor ieşi la iveală. A turnat! A încercat mereu să scoată un câştig financiar din orice. După ce a fost eliberat de la Piteşti a devenit şef de brigadă la Canal. Acolo s-a purtat foarte urât cu camarazii. Cei cu care mânca ciorba transparentă de la puşcărie”, a mai declarat Ileana Silveanu, şi ea fostă deţinut politic la Timişoara, din cauza convingerilor anti-comuniste.

Emil Sebeşan a fost inginer doar un an


După cinci ani de puşcărie şi Canal, Emil Sebeşan a revenit la Timişoara. A lucrat zece ani ca zilier, a ajuns brigadier, iar mai apoi, şef de formaţie la CFR. „Nu am putut să mă angajez nicăieri pentru că aveam în buletin D.O. (domiciliu obligatoriu). Noroc că fratele meu a ajuns director la Căile Ferate, la Bucureşti, şi am devenit ceferist”, ne-a declarat anul trecut Sebeşan. În 1979 a dat admitere pentru a intra la Facultatea de Agronomie, iar în 1983 şi-a luat diploma de inginer. Era cu un an înainte de pensionare.


cap adevarul local timisoara
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite