EXCLUSIV „Prietenii lui Bruno Gröning“ și-au făcut cerc la Timișoara. Vezi cum se finanţează un cult unde intri "gratis" GALERIE FOTO și VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de persoane s-au strâns ieri seară la Centrul „Kos Karoly” de pe strada Putna pentru o primă întrunire a Cercului de prieteni - Bruno Gröning. Această întâlnire fusese anunțată la prima prezentare din orașul de pe Bega a acestei organizații care pretinde că bolnavii se pot vindeca de orice problemă prin mijlocirea unui „doctor-minune” mort de mai bine de 50 de ani.

Întâlnirea de ieri a fost una de „aprofundare”. În invitațiile distribuite la prezentarea de duminică se preciza că persoanele prezente vor putea „afla mai multe despre Introducerea în învățătura lui Bruno Gröning și cum puteți folosi puterea spirituală de vindecare pentru dvs. sau pentru alții”.

Reporterii Adevărul au fost rugați să părăsească sala după începerea sesiunii de captare a puterii, deoarece „puterea vindecătoare a fost stopată” de aparatele foto și video. ”Este important să căutați o sală liniștită unde să nu fiți deranjați, așa cum am fost noi adineaori”, au spus membrii organizației aflați la prezidiul ședinței spirituale de tămăduire.

La fel ca și la restul evenimentelor puse la cale de „Prietenii lui lui Bruno Gröning“, intrarea a fost gratuită, dar cutia pentru donații a stat la loc de cinste. La fiecare câteva fraze, adepților „curentului vindecător” li se amintește că este binevenită o donație. În fapt, organizația care a fost inclusă pe lista sectelor chiar de către senatul Berlinului, în anul 1997, la categoria comercială, alături de Biserica Scientologică.

Acoperirea cultului, potrivit mai multor site-uri care se ocupa cu supravegherea sectelor, este tocmai aceasta că persoanele care intră în „cercuri” nu ar fi obligate să plătească nimic, nu li se promite că se vor vindeca, deși acesta este principalul mod de atragere, nu li se cere să renunțe la medicina tradițională - însă orice semn de îmbunătățire a stării de sănătate a oricărei persoane din cerc este „documentată” ca fiind o minune realizată prin puterea divină mijlocită de Bruno Gröning.

Răspândire în România

Prietenii „doctorului-minune” nu sunt o noutate în țară, însă presa nu a relatat aproape nimic despre ei, mici publicații locale fiind folosite chiar pentru a face publicitate „ședințelor de vindecare”. Pe site-urile de supraveghere a sectelor se precizează însă că acest mod de lucru închis funcționează pentru a ține departe opinia publică, la întruniri fiind invitate mai ales persoane vulnerabile.

Timișorenilor li se explică modul în care funcționează curentul vindecător
Timișorenilor li se explică modul în care funcționează curentul vindecător
Timișorenilor li se explică modul în care funcționează curentul vindecător

Vezi aici o GALERIE FOTO cu întâlnirile de la Timișoara

Printre timișorenii care au participat la prezentare și la prima întâlnire a cercului s-au aflat mai ales oameni în vârstă, suferinde, și chiar o persoană care a declarat că are grave probleme psihice. Cercul din Timișoara nu este nici pe departe primul din România. O femeie care a ținut o „mărturie” că s-a lăsat de fumat prin intermediul „Prietenilor lui Bruno Gröning” a declarat că în Oradea sunt trei astfel de cercuri, iar medicul de familie Liliana Nicolau a spus că și în București există grupuri de „prieteni”. De altfel, prezentarea de la Timișoara a fost doar una dintr-o serie de șase, în orașe mari din țară.

Organizația nu este pe lista cultelor din România, însă are și acoperirea perfectă, faptul că deși se anunță vindecări prin „putere divină”, membrii spun că în grupuri sunt primite persoane de orice confesiune, deoarece „Dumnezeu este unul singur, orice nume ar avea”. 

Citește AICI mai multe detalii despre prima prezentare a organizației în Timișoara

Despre organizație pe internet

În afară de pagina oficială a organizației, www.bruno-groening.org , pot fi găsite destul de multe referiri la aceasta. În afară de cele laudative, majoritatea site-uri sau bloguri de vindecători și tămăduitori, există și adrese de internet, majoritatea din Germania, unde pot fi găsite numeroase referiri critice la adresa organizației pe care mulți o numesc sectă sau cult. „Cercul de prieteni ai lui Bruno Gröning” se regăsește și pe o „listă a grupurilor numite culte sau secte în documente guvernamentale”, cu referire la raportul senatului din Berlin. 

În articole publicate de diferite publicații germane se descriu exact metodele de receptare a „curentului vindecător”, modul în care oamenii stau în „poziția deschisă”, fără a-și încrucișa mâinile și picioarele pentru a nu tăia așa-zisul flux energetic. Printre declarațiile despre organizație se numără și un citat extras dintr-o emisiune radio din Germania, cu referire la faptul că promisiunea că orice boală poate fi vindecată prin curenții transmiși de dincolo de moarte prin intermediul presupusului „doctor-minune” decedat este o iluzie periculoasă, pentru că în urma unor asemenea promisiuni persoane care au nevoie de îngrijire medicală permanentă pot renunța la aceasta. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite