EDIŢIA DE VEST Cultura verde devine o modă pentru tineri şi prinde rădăcini în Banat
0
Energiile alternative şi soluţiile eco sunt promovate constant, pe tot mai multe căi. În Banat, mişcarea eco este tot mai puternică pe zi ce trece prin acţiunile ONG-urilor şi prin investiţii de milioane de euro.
Aproape 30 de milioane de euro sunt bani alocaţi pentru cele mai importante proiecte din Timişoara. În timp ce universităţile din oraş fac investiţii de milioane de euro în centre de cercetare a mediului sau a energiilor regenerabile, organizaţiile non-guvernamentale implică elevii în acţiuni ecologice. Timişorenii de rând se implică şi ei cum pot în promovarea soluţiilor „verzi”.
Investiţii majore
Săptămâna aceasta, Universitatea Politehnica din Timişoara a anunţat lansarea cu succes a primului Institut de Cercetări pentru Energie Regenerabilă din Banat, o investiţie de 17 milioane de euro. „Sperăm să atragem cercetători valoroşi din România şi din străinătate pentru ca institutul să fie cunoscut la nivel internaţional”, a spus Nicolae Robu, rectorul UPT.
Universitatea de Vest a contribuit şi ea la îmbunătăţirea condiţiilor de cercetare în domeniul mediului. În câţiva ani, Timişoara va fi gazda unui centru de cercetare unic în ţară, de 10 milioane de euro. „Dorim să reunim toate forţele în domeniul energiei regenerabile în zona noastră. Se discută deja formarea unui cluster în acest sector”, a spus Petru Negrea, profesor în cadrul UPT.
Implicare din pasiune
Anul acesta, 20 de elevi de gimnaziu din regiune au participat la o serie de tabere eco în Parcul Natural Cefa din Bihor, datorită unui proiect de educaţie ecologică finanţat de străini şi iniţiat de asociaţia timişoreană Bio-Team. „Cu copiii ai toate şansele să schimbi ceva în bine. Ei sunt viitorul şi e important ca încă de acum să fie educaţi în spiritul ecologist”, a spus Iulian Boboescu, membru al asociaţiei. Elevii din clasele primare din Timişoara sunt implicaţi acum într-un concurs amplu legat de energie regenerabilă, iniţiat de Asociaţia Green Power. Până la finalul anului, elevii se vor familiariza cu existenţa şi folosirea surselor de energie neconvenţională, participând la competiţii interactive pe această temă.
Pionier eco pe internet
Ovidiu Şandru, de 29 de ani, este un timişorean specialist în telecomunicaţii cu o pasiune pentru energiile alternative. Tânărul a realizat un blog pe care postează ştiri despre inovaţiile care au legătură cu sisteme noi de producere a energiei. Cititorii lui sunt străini şi blogul său este unul dintre cele mai apreciate din acest sector. Timişoreanul ecologist crede că energia alternativă va fi singura soluţie pentru viitor. „Toate duc spre asta. Nu mai putem consuma ca acum 50 de ani. Trebuie să ne gândim cum să conservăm ce mai avem”, a spus bloggerul.
Green Power
Un alt proiect interesant pentru cei mici este “Green Power Challenge”, un concurs pe teme ecologice care are loc în fiecare marţi la
Iulius Mall.