Drumul vinului de la Silagiu - satul aşezat pe trei văi. Infrastructură pentru o nouă rută turistică în Timiș FOTO

0
Publicat:

Autoritățile timișene pregătesc la propriu șoseaua pentru Drumul Vinului, o nouă rută turistică modernă pentru iubitorii de vin și drumeții. Consiliul Județean Timiș va asigura modernizarea drumului care leagă Buziașul de localitatea Silagiu.

Drumul Vinului de la Silagiu FOTO Visit Timiș
Drumul Vinului de la Silagiu FOTO Visit Timiș

Supranumit „satul aşezat pe trei văi“, Silagiu are un hotar deluros, foarte productiv, unde se cultiva viţă-de-vie şi care face parte din unul dintre cele cinci centre viticole ale Banatului – regiunea viticolă din jurul Buziaşului. Astăzi, dealul Silagiului găzduieşte cinci crame – Agape, Dealul dorului, Thesaurus, Sara şi Aramic – care produc vinuri autohtone, din struguri proprii şi care oferă vizitatorilor ocazia de a organiza degustări, vizitarea cramei şi organizarea de evenimente.

Consiliul Județean Timiș urmează să preia drumul care leagă Buziaș de Silagiu, pentru a construi la propriu Drumul Vinului, pentru care există deja și un studiu de fezabilitate.

Drumul Vinului va fi o nouă rută turistică, destinată mai ales iubitorilor de vin, dar și celor care fac drumeții.

Odată cu noul proiect, ei se vor putea bucura nu doar de un traseu aparte, ci și de infrastructura necesară ce le va facilita această experiență autentică.

Modernizarea drumului ce asigură conectivitatea între ieșirea din orașul Buziaș și localitatea Silagiu are ca obiectiv crearea unei rute turistice cu potențial mare de atragere a turiștilor atât la nivel național, cât și internațional. În curând, ne vom putea relaxa cu o plimbare lungă pe jos, cu bicicleta sau cu autoturismul, în zilele ploioase, traversând o zonă viticolă pe al cărei traseu se află mai multe crame deschise publicului și în care se organizează constant evenimente culturale și gastronomice: Crama Aramic, Crama Agape, Crama Dealul Dorului, Crama Domeniile Sera, Crama Varvara, Crama Thesaurus”, a declarat Alexandru Proteasa, vicepreședintele CJT.

Drumul Vinului de la Silagiu FOTO Visit Timiș
Drumul Vinului de la Silagiu FOTO Visit Timiș

Astfel, în plenul de săptămâna viitoare, consilierii județeni vor vota preluarea de către CJT a porțiunii de drum cuprinsă între DJ572 și DJ592, în vederea modernizării acesteia.

Apoi, în baza unui protocol, va fi preluat și studiul de fezabilitate deja existent. Anul acesta se estimează că vor fi îndeplinite procedurile prealabile lucrărilor, ca anul viitor să înceapă execuția propriu-zisă.

Evenimente în cadrul Timișoara 2023

În anul în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii, există o serie de evenimente care se desfășoară sub numele „Drumul Vinului” – gândit de Asociația pentru Dezvoltarea Turismului Timiș. Unul din obiective este ca turiștii care ajung în Timișoara și vor să petreacă mai multe zile în zonă să poată descoperi frumusețile dealului Silagiului, cu cele cinci crame de aici.

În aceste locații se organizează seri de film românesc, seri de muzică populară, ambientală, rock sau alte genuri de muzică și, de asemenea, producătorii autohtoni își pot prezenta produsele agroalimentare bio care sunt făcute de ei – mezeluri din diferite cărnuri de vânat, porc mangaliță, ceaune sau alte produse culinare care să umple ambientul în această zonă. Cu siguranță, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului Timiș a gândit acest concept și cu ceea ce va însemna legătura vini-viticolă între Recaș, Buziaș și dealurile Vârșețului, pentru că acolo știm că există podgorii importante și am dori să avem o legătură a unui drum al vinului între dealul Silagiului și dealurile Vârșețului”, a declarat Sorin Munteanu, primarul orașului Buziaș.

Drumul Vinului de la Silagiu FOTO Visit Timiș
Drumul Vinului de la Silagiu FOTO Visit Timiș

Șvabii au fost primii cultivatori

Zona Silagiu are o tradiție viticolă care datează de la mijlocul secolului al XIX-lea. În centrul viticol Silagiu, producătorii mizează pe vinuri albe de masă şi aromate de calitate superioară.

Primii cultivatori ai viței de vie pe dealurile Silagiului au fost coloniștii germani ajunși în Bacova, o localitate apropiată, care a fost colonizată în anul 1783, când a ajuns cel de-al treilea val de coloniști în Banat de pe valea Rinului, Germania. Coloniștii cunoșteau foarte bine cultura viței de vie și cum se producea vinul. Ei i-au învățat pe bănățenii existenți aici să înființeze primele culturi de viță de vie pe dealurile Silagiului. Cu timpul, vinul obținut aici era așa de bun și căutat, încât a ajuns să aprovizioneze și Palatul Regal din Viena”, a spus Adam Crăciunescu, fondatorul Cramei Aramic.

Drumul Vinului de la Silagiu FOTO Visit Timiș
Drumul Vinului de la Silagiu FOTO Visit Timiș

Bisericuța de pe deal

Pe dealul Silagiului există o mică bisericuţă, care are o poveste interesantă. Ea a fost vizitată și de Regina Maria, după ce s-a făcut România Mare.

„Şvabii s-au plâns că au probleme cu productivitatea, că e multă grindină, aşa că Regina Maria le-a recomandat să construiască o capelă de rugăciune. Bisericuţa a fost terminată în 1932. La ora asta o administrează preotul din Bacova şi aici se organizează evenimente de sărbători de Sfânta Maria, de Paști și altele. De acolo, avem o panoramă frumoasă, se vede şi Timişoara, mai ales seara, avem o deschidere până la Vârşeţ“, a mai spus Crăciunescu despre atracţiile turistice locale.

Drumul Vinului de la Silagiu FOTO Visit Timiș
Drumul Vinului de la Silagiu FOTO Visit Timiș
Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite