Două funcţionare de la Protecţia Consumatorului cereau mită „în natură” de la un salon de înfrumuseţare
0
Maria Pârvulescu şi Marinela Iliaş au fost condamnate definitiv, pe 11 februarie, de Curtea de Apel Timişoara la trei, respectiv doi ani de închisoare cu suspendare. În plus li s-a interzis dreptul de a ocupa o funcţie publică timp de doi ani.
Totul a început în vara anului 2019, când fiica unui comisar din cadrul Protecţia Consumatorilor Hunedoara, studentă la Timişoara, a mers la un salon de înfrumuseţare pentru servicii de manichiură, pentru care a plătit 70 de lei, în condiţiile în care tariful precizat pe site era de 60 de lei.
Ulterior, nemulţumită că oja de pe una dintre unghii i s-a deteriorat, tânăra i-a povestit mamei care şi-a anunţat colegii de la Timişoara, înaintând şi o reclamaţie.
Ca răspuns, doi comisari de la Protecţia Consumatorilor Timiş, Marinela Iliaş şi Maria Pârvulescu, au descins la sediul salonului aflat în incinta Bega Shopping Center.
Cele două au preluat prima dintre reclamaţii, care viza nemulţumirea fiicei colegei de la Hunedoara. După sosirea la salon, Mariana Iliaş, a plecat la scurt timp, cea care s-a ocupat de verificări fiind Maria Pârvulescu. A constatat mai multe nereguli, astfel că a întocmit o invitaţie prin care l-a chemat pe reprezentantul societăţii la sediul CJPC. După ce a terminat controlul, observând că una dintre angajatele salonului că nu are cliente, Maria Pârvulescu i-a solicitat <un spălat şi un coafat>. În timp ce funcţionara CJPC era spălată pe cap, patroana salonului şi-a anunţat contabila societăţii că are control de la Protecţia Consumatorului şi a rugat-o să se ocupe ea de formalităţi, împuternicind-o în acest sens. Imediat, femeia a venit la salon. Când a intrat, comisarul CJPC era în toiul coafatului.
Femeia a plecat de la salon fără să plătească. Trei zile mai târziu, contabila salonului s-a dus la sediul Protecţiei Consumatorului Timiş, unde s-a întâlnit cu cele două funcţionare, pentru soluţionarea reclamaţiei.
DNA a intrat pe fir
Contabila a înregistrat discuţia pe care a avut-o la Protecţia Consumatorului.
„Drept mulţumire că au primit doar un avertisment, angajatele salonului trebuiau să le asigure celor două funcţionare servicii de coafat, manichiură şi pedichiură în mod gratuit, timp de un an, susţine denunţătoarea. Ulterior, au solicitat şi servicii de epilat.
Potrivit datelor din dosar, până la organizarea flagrantului delict, cele mai multe servicii au fost oferite comisarului Pârvulescu. Pe lângă coafat sau manichiură, aceasta a solicitat şi şedinţe de epilare definitivă. Audiate de procurori, angajatele salonului au declarat că de fiecare dată „doamnele se ridicau, mulţumeau şi plecau fără să întrebe cât costă”. Într-una dintre zile, Pârvulescu le-a solicitat angajatelor salonului un coafat atât pentru ea, cât şi pentru fiica ei. Nu ştia că DNA intrase deja pe fir. Funcţionara a sunat reprezentanta salonului pentru a-i face programarea, însă cum aceasta se afla în concediu i-a cerut să sune direct la salon. Discuţia a fost interceptată. Ulterior, aceeaşi funcţionară îi spune reprezentantei salonului că îşi doreşte un epilat definitiv. Cum salonul respectiv nu asigura astfel de servicii, au apelat la colegele de la alt salon. Maria Pârvulescu a mers la o primă şedinţă, plata fiind făcută de reprezentanta salonului care a scăpat de amendă. Apoi, şi Marinela Iliaş, cealaltă colegă, comisar din echipa de control, a cerut epilare definitivă pentru nora sa.
Trimise în judecată, sub control judiciar, pentru luare de mită, cele două funcţionare ale OPC au susţinut că sunt victime ale unei înscenări a denunţătoarei.
Mai mult. Femeia a precizat că, la scurt timp după control, a fost nevoită să îi cumpere şi un bilet de avion Mariei Pârvulescu, pe ruta Timişoara-Bucureşti. A subliniat că Maria Pârvulescu era cea care „storcea de bani fetele de la salon”, în timp ce Marinela Iliaş a beneficiat de o singură şedinţă de manichiură. Programarea pentru nora acesteia nu s-a mai concretizat pentru că a intervenit DNA, mai aflăm din sursa citată.
Cum s-au apărat funcţionarele OPC
Pârvulescu a susţinut că de fapt nu a mers decât de două ori la salonul pe care l-a controlat şi că de fiecare dată ar fi lăsat bani fetelor, fără să-i fie eliberat bon fiscal. În privinţa epilatului, a invocat că auzise că toate saloanele au o ofertă cu prima şedinţă gratuită. De partea cealaltă, Marinela Iliaş a recunoscut că i s-a făcut manichiura, însă a declarat că a acceptat din cauza insistenţelor şi că ar fi lăsat şi ea bani pe masa angajatei.
În opinia judecătorilor, cele două funcţionare OPC nu au oferit explicaţii credibile. „Conduita în speţă nu a fost determinată de martora denunţătoare, ci de disponibilitatea inculpatelor de a obţine diverse avantaje prin prisma calităţii de comisar în cadrul Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor”, au motivat magistraţii Curţii de Apel Timişoara.
Maria Pârvulescu şi Marinela Iliaş au fost condamnate definitiv, pe 11 februarie, de Curtea de Apel Timişoara la trei, respectiv doi ani de închisoare cu suspendare. În plus li s-a interzis dreptul de a ocupa o funcţie publică timp de doi ani.
Vă mai recomandăm să citiţi:
Cazul bizar al româncei care a trăit patru ani cu o spatulă de 20 de centimetri în abdomen. Ce a decis instanţa
O mamă-purtătoare cere daune morale de 500.000 de euro după ce a născut un copil cu Sindromul Down