Directorul unui liceu cu peste 2.400 de elevi: „Exclus să avem toţi elevii la cursuri la ora 8.00. Se va veni etapizat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Timiş şi directorii de şcoli încearcă să găsească soluţii pentru începerea noului an şcolar în siguranţă. Directorul celui mai mare liceu din Timişoara susţine că în cazul şcolii pe care o conduce începerea şcolii de la ora 8.00 pentru toţi elevii nu poate fi pusă în discuţie.

Noul an şcolar va începe în 14 septembrie, iar cursurile vor fi organizate după trei scenarii - roşu, galben şi verde, în funcţie de situaţia epidemiologică. 

În scenariul verde merg toţi elevii la şcoală, cu păstrarea distanţei sociale, în scenariul galben vor face ore la şcoală doar unii dintre elevi, iar în scenariul roşu şcoala se închide. Acestea sunt până în momentul de faţă singurele certitudini.

În cadrul unei dezbateri online organizate miercuri seara, la care au participat inspectorul şcolar general al judeţului Timiş, cadre didactice, părinţi, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile, s-a discutat despre soluţiile pentru începerea şi derularea noului an şcolar în siguranţă pentru elevi şi profesori.

Chiar dacă a admis că încă sunt foarte multe certitudini, inspectorul şcolar general al judeţului Timiş, Marin Popescu, i-a asigurat pe părinţi şi profesori că noul an şcolar va începe cu bine. Pe ce se bazează Popescu? 

„Avem o experienţă. Faptul că am trecut prin nişte etape importante, revenirea la şcoală a elevilor pentru pregătirea examenelor naţionale, examenele naţionale. Aş vrea să fim optimişti. Perioada următoare este grea, dar avem experienţă şi vom începe anul şcolar cu bine”, a spus Marin Popescu.

Scenariu fericit: toţi elevii merg la şcoală, dar la ore diferite

Sorin Ionescu, directorul Colegiului Naţional Bănăţean, cea mai mare şcoală din Timişoara, având peste 2.400 de elevi, a subliniat că şcoala pe care o conduce încearcă să găsească soluţii pentru ca toţi elevii să facă orele în clasă, dar nici nu se pune problema să înceapă orele toţi elevii de la ora 8.00.

„Nu mai poate fi vorba de cursuri care încep la ora 8.00. Dacă am începe cu toţi copiii la ora 8.00, înseamnă că de dimineaţă 2.450 de elevi împreună cu aparţinătorii, pentru că cei mici nu vin singuri, ar fi în mijloacele de transport în comun sau în traficul în urban. În scenariul pe care îl pregătim la colegiu, va trebui să venim cu copiii etapizat. Probabil cu cei mici spre începutul zilei, cu cei mari mergând către ora 11.00, să încercăm să avem cât mai puţini copii care se află acelaşi timp în şcoală. Estimăm să avem 1.000 - 1.200 de copii care se află în acelaşi timp în clădire”, a explicat Sorin Ionescu.

Probleme ridicate de părinţi

Una dintre problemele părinţilor, sustine mama unui elev de la Liceul Nikolaus Lenau din Timişoara, este aceeea că în cazul orelor susţinute online, profesorii s-au dovedit a fi insuficient pregătiţi pentru această metodă de predare.

Cosmin Botei, preşedinte al comitetului de părinţi de la Şcoala Gimnazială Liebling a punctat o problemă a părinţilor din mediul rural. „Mulţi dintre noi avem doi-trei copii. Părinţii nu pot să îşi ajute copiii. La doi-trei copii avem un singur aparat cu care să lucreze. Din punctul nostru de vedere ar fi indicată prezenţa la şcoală. La sat. La oraş…”, a punctat părintele din Liebling.

Potrivit inspectorului şcolar general al judeţului Timiş, şcolile au termen ca până în 7 septembrie să stabilească scenariul în care îşi propun să înceapă şcolile, urmând ca scenariul pentru fiecare şcoală să fie aprobat de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Marin Popescu a mai declarat că prioritate pentru prezenţa la şcoală vor avea preşcolarii şi elevii din clasele primare care nu pot învăţa să scrie online.

Citeşte şi: 

Inspectorul şcolar general proaspăt demis la Timiş, către ministrul Educaţiei: „În plină epidemie de coronavirus, vulnerabiliezi atâtea judeţe“ Cele 13 măsuri propuse de doctorul Musta pentru începerea şcolii. Tot ce trebuie să facă părinţii şi profesorii

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite