De ce iau șpagă oamenii cu bani, din poziții privilegiate. Explicațiile unui psihoterapeut și „Complexul lui Dumnezeu”

0
Publicat:

Nenumăratele cazuri de corupție înregistrate în ultimii ani, unele de mare răsunet, ne fac să ne putem întrebarea firească ce-i determină pe oamenii aflați în poziții privilegiate și fără probleme financiare să ia șpagă. „Adevărul” a încercat să afle răspunsul de la un psihoterapeut.

Psihoterapeutul Cătălin Ilie FOTO arhivă personală
Psihoterapeutul Cătălin Ilie FOTO arhivă personală


În 2022, comunitatea medicală din Timișoara a fost cutremurată de vestea arestării a două personalități din domeniu: Marian Gașpar, șeful secției de Chirurgie Cardiacă din cadrul Institutului de Cardiologie din Timișoara, și Octavian Mazilu, șeful secției de Oncologie și fostul director al Spitalului Municipal, ambii fiind acuzați de corupție, mai exact pentru luare de mită. Însă nu doar lumea medicală se confruntă cu asemenea acuzații, ci și polițiști, politicieni, directori, reprezentanți ai autorităților și lista este deschisă. De ce iau șpagă persoane care numai cu probleme financiare nu se confruntă? Este întrebarea la care „Adevărul” a căutat un răspuns la psiholog.  

În lumea psihologiei există un sindrom numit „Complexul lui Dumnezeu”, care este o credință caracterizată prin sentimente emfatice, umflate, exagerate, infatuate de capacitate personală, privilegiu sau infailibilitate. „Complexul lui Dumnezeu” nu este un termen clinic, și nici o tulburare diagnostică și nu apare în Manualul de diagnostic și statistic al tulburărilor mintale (DSM).

L-am întrebat pe psihoterapeutul Cătălin Ilie despre resortul care îi împinge pe oameni să ia șpagă, să pretindă mită.   

Din păcate, astăzi, în Timișoara au apărut cel puțin două cazuri de medici, dar nu vorbim aici doar de domeniul medical. Acest lucru se întâmplă la orice nivel. Și avocații, procurorii, deputații, polițiștii, ba chiar și psihologii pot să ia șpagă. Să obții un permis-port armă trebuie să treci printr-un control psihologic. Au fost atâtea cazuri în care s-au împușcat, și-au omorât nevestele etc., iar întrebarea e cum a putut să dea un psiholog avizul. Se dau permise auto în condițiile în care nu toți sunt în deplinătatea facultăților mentale, dar pentru o anumită sumă, ghici ce, se poate rezolva”, a declarat Cătălin Ilie, specialist în Psihoterapie Integrativă. 

Psihologul timișorean spune că fenomenul poate fi explicat și că șpaga este o problemă a oamenilor care în această viață nu au avut.

Aceasta este o frustrare. Psihologia mondială a demonstrat faptul că oamenii sunt ghidați pe doi stâlpi foarte greșiți: a avea și a fi. E bine să ai o casă, o mașină, o soție, o familie. Problema e în momentul în care pornești cu niște frustări în viață, cu lipsurile pe care noi le-am avut atâta timp. Să nu uităm că suntem români și mulți am trăit sub Ceaușescu. Toți și-au dorit să aibă cât mai multe. Problema e că cu cât ai intrat în acest tumult al dorințelor, niciodată nu te vei opri. Vei vrea mereu mai mult, poziții, titluri sau bunuri”, a mai spus Cătălin Ilie.  

„Unii vor să fie mai dumnezei decât dumnezeii” 

Și societatea îi poate face pe oameni să își dorească la infinit să acumuleze funcții sau lucruri materiale.  

Cine are cu adevărat credința și știe ce înseamnă credință înțelege că noi toți suntem dumnezei. Doctorul care salvează o viață este un Dumnezeu. Polițistul sau pompierul care salvează o viață este un Dumnezeu? Este. Brutarul care îți face o pâine bună este Dumnezeu? Este Dumnezeu. Toți suntem niște dumnezei. Însă, vedeți, parcă unii vor să fie mai dumnezei decât dumnezeii. Îmi cer scuze, dacă colegii mei psihologi din lume au inventat acest <The God Complex>, dar eu cred că de fapt este vorba de nevoia nesecată a omului de a avea. În vria aceasta în care intri și vrei din ce în ce mai mult, consideri că dacă ai bani mulți, ai valoare. Consideri că dacă ai multe titluri, ești respectat. Și atunci oamenii încep să facă greșeli. Oamenii încep să creadă că li se cuvine”, a mai spus Cătălin Ilie.  

Cătălin Ilie FOTO arhivă personală
Cătălin Ilie FOTO arhivă personală


Din păcate, suntem împinși de această societate să ne depășim limitele, crede psihologul Cătălin Ilie. Potrivit acestuia, un om care își cunoaște adevărata valoare își poate impune limite și nu va avea o dorință de neoprit în a acumula la infinit resurse materiale.   

Însă, fenomenul șpagă e de blamat și în cazul celui care dă, nu doar al celui care ia. Și nu este vorba tot timpul de persoane care vor să obțină ceva pe nedrept. 

Educația noastră, cultura noastră ne face să credem că dacă dăm puțin mai mult vom fi mai bine îngrijiți, vom primi mai multă atenție. E ca la frizer. Poți să te tunzi la colțul străzii cu zece lei, dar dacă vrei poți să te tunzi la mall cu 200 de lei. Oamenii simt nevoia de a da, ca să arate că au”, spune Ilie. 

Psihologul completează că, spre exemplu, la o petrecere, o nuntă etc, oamenii „aruncă cu banii fără număr”, crezând că astfel primesc recunoștință. 

Această spagă se dă de bună voie și nesilit de nimeni. Ei consideră că e bine să dea ei ceva. Din păcate, în momentul când vom fi aduși, fiecare dintre noi, în fața judecății, atât judecății legilor statului în care trăim, cât și în fața judecății lui Dumnezeu, vă garantez că există un <The God Complex>”, a mai explicat Cătălin Ilie. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite