De ce este importantă Moldova, cea mai săracă ţară din Europa, din punct de vedere geostrategic. „Europenii nu se bucură să vadă Basarabia în UE“
0George Friedman, fostul preşedinte Stratfor, crede că România nu a fost inclusă în Acordul de la Schengen tocmai din cauza Moldovei, o zonă de graniţă dintre sferele de influenţă ale Rusiei şi ale Uniunii Europene, în care contrabanda este la ea acasă.
George Friedman, fondator şi preşedinte al Geopolitical Futures, organizaţie dedicată explicării şi previziunilor legate de evoluţia sistemului internaţional, vorbeşte despre viitoarea criză din Europa, în cartea “Puncte de presiune”.
Friedman este fostul preşedinte al Stratfor, până în 2015, agenţie privată de informaţii şi geopolitică, formată din foşti ofiţeri de informaţii ai structurilor de securitate americane.
Are un capitol întreg despre Republica Moldova, în care explică rolul unui “teritoriul de graniţă”, cât şi cum funcţionează el.
“În diferite perioade începând din 1800, Moldova a fost parte a Imperiului Otoman, a Imperiului Rus şi a Uniunii Sovietice, parte a României şi independentă. Dacă nu vă place poziţia Moldovei, aşteptaţi câţiva ani şi o să se schimbe”, scrie George Friedman.
Dată fiind mărimea ei, nu are prea multă importanţă. Totuşi, are un avantaj strategic: geografia.
“Moldova poate fi un loc obscur în mentalul global, dar, cu toate astea, este importantă. Moldova se află între două râuri: Prutul este actuala frontieră cu România, iar Nistrul este, în linii mari, frontiera sa cu Ucraina. Principalul port al Ucrainei este Odessa, care este, de asemenea oraşul pe care Rusia îl foloseşte pentru a ajunge la Marea Neagră şi la Marea Mediterana... Ruşii se luptă acum să îşi crească influenţa acolo, în timp ce România, susţinută de Statele Unite, încearcă îi limiteze. Rusia, şi Ucraina vor ca frontiera Ucrainei să fie pe Prut pentru că, dacă este pe Nistru, distanţa până la Odeassa este de doar aproximativ 80 de kilometri”, explică Friedman.
Moldova: Cea mai săracă ţară din Europa
Aşadar, contează cine controlează Moldova. Pentru Rusia este calea spre Carpaţi, iar pentru Occident, o trambulină spre Est. Toate părţile sunt cu ochii pe Moldova acum, după alegeri, nu pentru că aceasta este importantă în sine, ci pentru că este cheia spre lucruri importante.
George Friedman, care a condus până anul trecut cea mai mare companie privată de inteligenţă globală, Stratfor, face o analiză mai profundă a Moldovei.
Conform statisticilor oficiale, Moldova este cea mai săracă ţară din Europa. Totuşi, Friedman a descoperit într-o vizită în Basarabia, că nu e chiat aşa sărăcie.
“Chiar mai interesant a fost un oraş de lângă Chişinău pe care l-am vizitat, numit Orhei. Deşi, statistic, este sărac, străzile erau pline de maşini, destul de multe dintre ele BMW. Mai semnificativ, străzile erau pline şi de bănci, inclusiv bănci internaţionale importante, cum ar fi Societe Generale. BMW-uri, şapte sau opt bănci şi oameni bine îmbrăcaţi nu erau ceea ce mă aşteptam să văd… Este zona de graniţă dintre sferele de influenţă ale Rusiei şi ale Uniunii Europene. Băncile româneşti sunt bănci europene, iar depunerea banilor în ele permite ca banii să fie spălaţi şi transformaţi în capital european de investiţii, care circulă prin lume şi îşi creşte valoarea. Ruşii şi ucrainenii vor să îşi ducă banii în Europa”, a mai scris George Friedman.
Transnistria, un teritoriu mafiot
Transnistria, regiunea de la est de Nistru, este, din punct de vedere legal, parte a Moldovei, dar, de fapt, este independentă.
“Unii o numesc stat mafiot, ceea ce înseamnă că este condusă de crima organizată ca un centru de activităţi ilegale, de la droguri la spălare de bani. Este dominată de oligarhi ruşi, lucru care ar fi la fel de valabil chiar dacă zona ar fi ucraineană. Soarta banilor din Transnistria este, în acest moment necunoscută. Se mută spre vest, în Uniunea Europeană, şi dispar, ca să reapară curaţi”, a mai adăugat analistul de "intelligence" din SUA.
Paşaportul românesc ajută comerţul cu bani
Moldovenii au acum dreptul să obţină paşapoarte româneşti, un drept acordat de România. Friedman susţine că dacă poţi să duci banii în Moldova, iar apoi să-i dai cuiva cu paşaport românesc, poţi să transferi banii în UE şi în oportunităţi de investiţii curate ca lacrima.
“La fel ca în toate regiunile de graniţă, contrabanda este un serviciu esenţial, iar, în acest caz, obiectul contrabandei sunt banii. Este ceva foarte diferit de ceea ce se trafica în anii 1900: femei. Un număr uriaş de femei din bordelurile legale din Europa erau moldovence. Acel negoţ pare să fi fost înlocuit acum cu mai profitabilul comerţ cu bani”, a adăugat Geroge Friedman, născut într-o familie de evrei din Ungaria, emigraţi după al Doilea Război Mondial în America.
Europenii nu sunt dornici să vadă Moldova parte oficială a UE
Puterea Uniunii Europene şi a NATO nu s-a întins niciodată atât de departe, observă Friedman.
“Se vorbeşte despre încorporarea Moldovei în România. Europenii nu sunt dornici să vadă Moldova parte oficială a UE. Unii moldoveni fac prea mulţi bani din poziţia ţărilor ca punct de transfer între Rusia şi Europa ca să accepte şi să aplice reglementările europene. În parte, din acest motiv România nu a fost inclusă în Acordul de la Schengen, care le permite tuturor celor care au paşaport al unei ţări din UE să intre nechestionaţi (şi neverificaţi) în orice altă ţară a UE. Românii sunt tot mai motivaţi să combată contrabanda, dar, oricât de eficienţi ar deveni, contrabanda este un mod de viaţă într-o regiune de graniţă…Această regiune, denumită în diferite feluri, îndeplineşte acest rol, cu diferite produse, de secole”, mai scris George Fridman, care de-a lungul timpului, cu o precizie remarcabilă, a prognozat tendinţe viitoare în politica, tehnologia, cultura şi demografia globală.