Cum se calculează vinovățiile într-un accident rutier. Cazul tractoristului minor judecat pentru un accident cu doi morți
0Curtea de Apel Timișoara a pronunțat sentința finală în dosarul unui adolescent de 17 ani (la data comiterii faptei) acuzat că a provocat un accident soldat cu doi morți. Tânărul s-a apărat în proces spunând că 90 la sută din vină aparține victimei.
Accidentul a avut loc în 3 iulie 2021, în localitatea arădeană Grăniceri. Un tânăr de 17 ani aflat la volanul unui tractor UM650 a virat la stânga, iar un Opel Corsa venit din sens opus și a intrat în plin în tractor. În urma accidentului șoferul din Opel Corsa și o pasageră din dreapta au murit.
La proces, expertul desemnat de instanță la cererea tânărului, a spus că 90 la sută din vină îi aparține șoferului decedat pentru că a circulat cu viteză foarte mare și doar 10 la sută din vină îi aparține tânărului tractorist.
„Victimei, care a condus autoturismul Opel Corsa, îi revine culpa majoritară, în proporţie de 90%, comportamentul acesteia creând, în principal, riscul pentru valoarea protejată. Inculpatul nu putea prevedea şi nici anticipa că o persoană care conducea autoturismul care venea din sens opus avea o viteză de 120 km/h, mult peste viteza legală”, a fost apărarea adolescentului.
Instanța a decis că, deși victima a avut viteză, tractoristul este și el responsabil de producerea accidentului pentru că nu a acordat prioritate de trecere.
„Nu are relevanță pentru aprecierea culpei în producerea accidentului faptul că inculpatul a circulat cu viteza legală, din moment ce, având obligația să se asigure înainte de a schimba direcția de deplasare și observând autovehiculul venind din sens opus, neavând niciun obstacol în sesizarea acestuia (vizibilitate bună, fără precipitații), a luat hotărârea să vireze la stânga și să pătrundă pe sensul opus de mers”, se arată în sentința Curții de Apel Timișoara, care este definitivă.
Practic, judecătorii au decis că vina producerii accidentului se împarte egal. „Față de solicitarea inculpatului, de a se stabili o culpă majoritară la producerea accidentului în sarcina victimei ,respectiv de 90%, Curtea o va respinge ca nefondată, având în vedere rapoartele de expertiză tehnică și celelalte probe administrate în cauză din care rezultă culpa concurentă și egală a inculpatului și a victimei la producerea accidentului”, se mai arată în sentința Curții de Apel Timișoara.
În urma procesului, adolescentul a fost condamnat la măsura „supravegherii” pe o perioadă de 6 luni, timp în care nu are voie să părăsească județul Arad.
„Măsura educativă neprivativă de libertate a supravegherii pe 3 luni este insuficientă raportat la împrejurările în care fapta a fost săvârșită, dar și față de persoana inculpatului, care, deși minor, conducea utilaje agricole pe drumurile publice, obișnuia să consume alcool ocazional de la 16 ani, fumează, și este absolvent de liceu tehnologic fără să susțină examenul de bacalaureat, mai mult, a avut și media scăzută la purtare din cauza absențelor repetate la ore”, au mai stabilit judecătorii.