Cum să ne promovăm tradiţia populară: expoziţie cu o ie de 100 de ani, fotă cusută cu aur şi o maramă purtată de mama lui Brâncuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La sediul organizaţiei au fost expuse costume populare valoroase, printre care şi o maramă purtată de mama lui Constantin Brâncuşi
La sediul organizaţiei au fost expuse costume populare valoroase, printre care şi o maramă purtată de mama lui Constantin Brâncuşi

De curând s-au pus bazele unui organism, Unitatea de Sprijin a Reţelei de Dezvoltare Rurală, care să sprijine viaţa rurală, iar biroul de la Timişoara se ocupă de patru judeţe. reprezentanţii acestuia au inaugurat o expoziţie de port popular, unde au expus şi o ie veche, precum şi o maramă purtată de mama celui mai cunoscut sculptor român.

Conform normelor europene la care România trebuie să se alinieze, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a lansat, la începutul acestui an, proiectul „Înfiinţarea şi Sprijinirea Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală", program finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României. Acest organism există în fiecare ţară mebră UE, iar în România Unitatea de Sprijin a Reţelei de Dezvoltare Rurală este format din centrul de la Bucureşti pus opt regionale. Biroul de la Timişoara are are în grijă judeţele Arad, Caraş, Hunedoara şi Timiş.
Ţinta principală a proiectului la nivel european este dezvoltarea comunităţilor rurale din toate punctele de vedere, începând de la servicii de sănătate şi până la şcolarizare. Unitatea de Sprijin va acorda celor interesaţi asistenţă, oferindu-le informaţii, date de ordin tehnic, sugestii şi direcţii de acţiune, instruire şi promovarea bunelor practici.

Podoabe populare

La sfârşitul săptămânii trecute, biroul de la Timişoara a programat o zi a porţilor deschise, la care au fost invitaţi câţiva artizani de obiecte tradiţionale. La sediul RNDR au fost expuse cu această ocazie şi două costume populare, care cuprindeau şi o ie de 100 de ani, o fotă cusută cu patru kilograme de fir de aur şi argint şi o maramă purtată de mama lui Constantin Brâncuşi.
„Încercăm să transformăm ziua de 15 august, de sfânta Maria, în Ziua Costumului şi Portului Popular. E păcat, foarte multe tradiţii se uită. Ştiţi cum se spune, dacă poporul român a atins perfecţiunea în artă, aceasta a fost prin costumul popular", a spus Leontina Prodan, directorul Asociaţiei Culturale „Tradiţii, Identitate şi Succes".

„Încercăm să aducem laolaltă entităţi care au resurse complemetare, să aducem plusvaloare în ţară. Treaba noastră nu este doar să informăm cu privire la oportunităţile de finanţare, ci să şi ajutăm la exploatarea eficientă a acestor investiţii. Vorbim cu beneficiarii de proiecte europene, pentru că experienţa celor care au avut succes poate fi folositoare şi pentru alţii. Organizăm cursuri de formare pentru personal din grupurile de acţiune locală. Promovăm meşteşugarii, pentru că există riscul ca în viitorul nu prea îndepărtat să pierdem unele meşteşuguri populare", a spus Daniel Brindescu, coordonatorul activităţii RNDR la Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite