Cum monitoriza Aurel Mătiuţ, fostul şef al vămilor din vest, sumele primite de la traficanţii de ţigări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În declaraţiile din Dosarul Moraviţa este menţionat destul de des numele lui Aurel Mătiuţ, fost şef al Direcţiei Generale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Timişoara. El este acuzat că numea pe posturile importante oameni de încredere, pentru a supraveghea traficul de ţigări, tocmai pentru că o importantă parte din banii încasaţi de la contrabandişti ajungea ulterior la el.

„Cu privire la Dărăbuţ Florin, arăt că acesta era foarte atent la sumele de bani care se primeau de la traficanţii de ţigări şi la cantitatea de ţigări de contrabandă introdusă în ţară, acesta ţinând legătura în mod direct cu Aurel Mătiuţ - directorul Direcţiei Generale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Timişoara. Din câte ştiu, Dărăbuţ Florin a fost numit şef de tură de către Mătiuţ Aurel, pentru a verifica şi comunica ce se întâmplă pe parcursul unei ture în ceea ce priveşte primirea mitei de la traficanţii de ţigări, iar Dărăbuţ Florin, la sfârşitul fiecărei ture îi remitea acestuia un procent semnificativ din partea care revenea lucrătorilor vamali, acest procent variind în funcţie de cuantumul sumei colectate", a declarat, în faţa procurorilor DNA, Claudiu Mihail Oprea, cercetat pentru aderare la grup infracţional organizat, dare de mită în formă continuată şi contrabandă. Declaraţia traficantului de ţigări este completată la dosar de o alta, dată de un lucrător vamal.

„În virtutea relaţiilor mele anterioare cu şeful Biroului Vamal Moraviţa, precum şi cu directorul de regională, Mătiuţ Aurel, aceştia mi-au solicitat să verific ce sume de bani se încasează, ca mită, de la traficanţii de ţigări, deoarece mare parte din aceşti bani le erau remişi lor, iar în ultima perioadă constataseră că primesc mai puţini bani. Cunosc faptul că şeful de tură al vameşilor cu care am lucrat eu, Braga Cristian Grigore, îi remitea şefului Biroului Vamal Moraviţa - Prisecaru Ştefan, 60 % din suma colectată ca mită de lucrătorii vamali, iar acesta din urmă, la rândul său, îşi oprea doar 10 % şi restul îi dădea directorului regionalei vamale", a menţionat în declaraţia dată la dosar lucrătorul vamal Gheorghe Verdeţ, unul dintre inculpaţii din Lotul 1 Moraviţa.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite