Cum arătau reclamele în ziarele din Banat înainte de anii 1900: tehnici de marketing din alte secole

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din ziarele bănăţene înainte de 1900 FOTO Arhivele Naţionale Timiş
Din ziarele bănăţene înainte de 1900 FOTO Arhivele Naţionale Timiş

Arhivele Naţionale Timiş a pus la dispoziţia curioşilor o serie de reclame decupate din ziarele de limbă română din Banatul sfârşitului de secol XIX.

La sfârşitul anilor 1800, în perioada imperiului Austro-Ungar, în Banat au existat numeroase publicaţii în limba română. 

Prima publicaţie timişoreană în limba română a fost săptămânalul „Priculiciu”, apărut din ianuarie 1874. 

A urmat revista lunară de sănătate“Higiena şi şcoala” (între 1876-1877). Prima publicaţie cu caracter politic, economic şi li literar a fost “Luminatorul” (fondatori Vincenţiu Babeş, Zeno Mocioni, Coriolan Brediceanu şi Emanoil Ungureanu), apărut în 1880. A urmat “Dreptatea” (între 1894-1898; care l-a avut ca redactor responsabil pe Valeriu Branişte). Alte ziare au fost “Controla”, “Gazeta poporului” şi “Voinţa Banatului”.

Toate aceste ziare aveau şi rubrici pentru publicitate. Ca atare, încă din acele vremuri se făcea reclamă pentru afacerile, serviciile şi produsele bănăţene. Deşi vorbim de sfârşitul secolului al XIX-lea, existau reguli de marketing folosite şi în ziua de şi astăzi pentru atragerea clientelei. 

Din ziarele bănăţene înainte de 1900 FOTO Arhivele Naţionale Timiş

Arhivele Naţionale Timiş a pus la dispoziţia curioşilor o serie de reclame decupate din ziarele de limbă română din Banatul sfârşitului de secol XIX. Toate reclamele sunt din perioada 1874-1900.


Citeşte şi:

Reclamă din 1903. Noua cremă Jahner-Creme fără grăsime, pusă în vânzare la Timişoara: „Îndată efect surprinsătoriu“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite