Cum ajung copiii de 10 ani la Urgenţe din cauza drogurilor. Principalii vinovaţi: dealerii care racolează consumatori şi „prietenii“ din anturaje nepotrivite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumatorii de droguri pot primi sprijin inclusiv online FOTO Agenţia Naţională Antidrog
Consumatorii de droguri pot primi sprijin inclusiv online FOTO Agenţia Naţională Antidrog

Statisticile Centrului Antidrog Timişoara scot la iveală cifre alarmante: se înregistrează consum de droguri de la vârste tot mai fragede. Potrivit celor care luptă împotriva consumului de droguri, media consumatorului din judeţul Timiş, de exemplu, este cuprinsă între 14 şi 18 ani, dar sunt şi cazuri de copii mai mici care se droghează.

Cifrele din bilanţul de activitate Centrului Antidrog Timişoara scot la iveală faptul că anul trecut 187 de persoane din Timiş, care au consumat droguri, au ajuns la spital în stare gravă, cu 82 mai multe decât în 2014. Potrivit Mihaelei Tomiţă, directorul Centrului Antidrog Timişoara, vârsta medie a consumatorului de droguri din Timiş este de 14-18 ani, cele mai folosite droguri fiind etnobotanicele, dar şi marijuana sau cannabis. Reprezentanţii Centrului Antidrog Timişoara şi-au exprimat, însă, îngrijorarea din cauza scăderii vârstei la care copiii au ajuns la spital pentru consum de droguri.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului de Copii Louis Ţurcanu din Timişoara, Mihai Gafencu, cel mai mic copil care a ajuns la Urgenţe din cauza consumului de droguri a avut 11 ani. La Spitalul de Copii au ajuns şi trei cazuri grave, cu pacienţii intraţi în comă din cauza consumului de droguri. Potrivit medicului Mihai Gafencu, reacţiile consumatorilor sunt foarte diverse: unii sunt violenţi, alţii au vărsături sau alte simptome pentru că substanţele folosite la producerea etnobotanicelor sunt foarte variate, neştiind nimeni cu exactitate ce conţin aceste droguri.

Medicul a explicat şi cum ajung copii de 10-11 ani să consume droguri. „Pe de o parte sunt racolaţi din preajma unor internet-caffe-uri sau din zonele frecventate de copii şi tineri, iar pe de altă parte este presiunea aşa zişilor prieteni din anturaj”, a declarat medicul. Consumul de droguri în rândul copiilor este pus tot pe seama anturajului şi de psihologul Dana Timaru.

„E vorba de anturaj în primul rând, nevoia de teribilism. Trebuie să fie o personalitate influenţabilă, să aibă un teren mai nevrotic. Altă cauză ar fi conflictele cu părinţii şi nevoia de a se revolta, împotriva adulţilor, a profesorilor, eşecuri pe linie sentimentală, eşecuri şcolare şi căutarea înţelegerii în altă parte. Caută grup acolo unde se simte bine în mod artificial. Consumatorul devine foarte interiorizat. Dintr-o persoană care comunică, relaţionează bine, îl vezi că se închide în el, stă în camera lui, se ajunge până la a fura din casă. Dispar obiecte din casă, dispare el, nu spune unde se duce, vine la anumite ore, nu comunică mai deloc cu părinţii şi îl vezi că e mai iritabil, îi sare ţandăra din orice, este intolerant, îl deranjează orice”, a explicat psihologul. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite