Cum a fost învinsă compania Facebook de un român pus de anonimi la „Zidul Ruşinii” de pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Bîrsilă a obligat Facebook să şteargă o postare şi să
stocheze IP-urile din
spatele paginii FOTO Facebook/Florin Bîrsilă
Florin Bîrsilă a obligat Facebook să şteargă o postare şi să stocheze IP-urile din spatele paginii FOTO Facebook/Florin Bîrsilă

Un om de afaceri din Dumbrăviţa, una dintre cele mai bogate comune din România, aflată la marginea Timişoarei, a dat în judecată Facebook, cerând ştergerea unei postări de pe pagina de Facebook „Wall of shame Dumbrăviţa – Zidul Ruşinii”, care îl viza.

Pentru că autorii postării sunt anonimi, omul de afaceri a cerut şi conservarea IP-urilor care se află în spatele paginii şi a obţinut câştig de cauză. Concret, într-o postare de pe pagina de Facebook „Wall of shame Dumbrăviţa – Zidul Ruşinii”, omul de afaceri Florin Bîrsilă, susţinător declarat al noului primar din Dumbrăviţa, era prezentat ca făcând parte din „camarilla” noului edil pentru a beneficia de chirie redusă în incubatorul de afaceri al primăriei.

„Primăria oferă prin acest incubator spaţii cu chirii subvenţionate pentru a-i ajuta să-şi crească afacerea, dar, de obicei, firmele care sunt în chirie aici, folosesc tot felul de tertipuri pentru a rămâne mai mult decât prevăd condiţiile deoarece este bine la căldurică pe bani puţini, aşa-i?”, au scris administratorii paginii de Facebook, comparându-l pe Bîrsilă cu fostul consilier PSD Ilie Nemeş, declarat incompatibil de ANI.

Contraatacul omului de afaceri

În procesul deschis pe calea ordonanţei preşedinţiale, Florin Bîrsilă a arătat că prin postarea de pe –„Zidul Ruşinii” „a fost lezat în demnitatea sa, întrucât postarea a ajuns să fie cunoscută de orice persoană ce deţine cont de Facebook, în special de către membrii Grupului Dunos Dumbrăviţa, grup care a preluat această postare, precum şi de toţi locuitorii comunei Dumbrăviţa cu cont de Facebook”.

Omul de afaceri a mai arătat că intenţia autorilor postării „a fost una efectiv ofensatoare, anume aceea de a leza onoarea sa, prin inducerea în eroare a celorlalte persoane cu privire la activităţile sale, autorul încercând să îl ia în derâdere şi să sugereze faptul că ar avea afaceri cu Primăria Dumbrăviţa (altfel nu ar fi «foarte loial şi vocal pro primărie»)”.

Apărarea Facebook

În proces, Facebook a cerut respingerea cererii invocând dreptul la liberă exprimare. „Postarea abia dacă insinuează în mod vag că reclamantul s-ar fi folosit de relaţia sa cu Primăria pentru a închiria un spaţiu într-o clădire publică şi pentru a beneficia de chirie subvenţionată. De asemenea, postarea invită cititorul să o citească ascultând coloana sonoră a filmului «The Godfather». Este posibil ca autorul să fi intenţionat să pună la îndoială relaţia reclamantului cu primarul sau să sugereze într-un mod sarcastic că reclamantul îl susţine pe primar doar pentru a beneficia de chirie subvenţionată”, a arătat Facebook , în proces.

Pagina a dispărut după sentinţa Judecătoriei Timişoara

Judecătoria Timişoara a decis ca până la finalizarea procesului pe fond postarea care îl vizează pe omul de afaceri din Dumbrăviţa să fie ştearsă, iar compania Facebook a fost obligată să stocheze următoarele date: identitatea conturilor Facebook care au creat şi care administrează pagina "Wall of shame Dumbrăviţa – Zidul Ruşinii", lista IP-urilor privind înfiinţarea paginii, administrarea paginii şi publicarea articolelor pe pagina,  lista IP-urilor de pe care se dau „share” paginii "Wall of shame Dumbrăviţa – Zidul Ruşinii".

„Instanţa constată că autorul postării ce îl are ca protagonist pe reclamant a intenţionat să pună sub semnul îndoielii buna reputaţie a acestuia apelând la imaginaţia publicului şi sugerând viitoarea soartă a reclamantului, identică cu cea a unei persoane în privinţa căreia s-a constatat încălcarea normelor legale.

Pentru a reţine acestea, instanţa a reţinut că prin postarea publicată s-a menţionat "Încet, încet vedem că fosta camarilă e înlocuită cu alta. Poate fi B. (n.r. Bîrsilă) noul N. (n.r. Nemeş)? Modus operandi e similar, se schimbă doar personajele?”.

Prin faptul că s-a atentat la reputaţia reclamantul, consecinţa directă o constituie, evident, riscul producerii unui prejudiciu cu privire la onoarea reclamantului şi imaginea pe care acesta şi-o poate atribui în urma părerilor nefavorabile evidenţiate de colectivitatea în care trăieşte.

Prefigurarea că membrii comunităţii în care reclamantul îşi desfăşoară activitatea profesională, viaţa intimă şi familială, precum şi viaţa socială, şi-au format sau există riscul să-şi formeze o părere negativă despre reclamant este de natură să-i afecteze onoarea şi dreptul la demnitate”,
se arată în sentinţa Judecătoriei Timişoara, care a considerat că prin menţinerea postării, lui Florin Bîrsilă i se poate aduce un prejudiciu greu de reparat în viitor.

Sentinţa este executorie, dar a fost atacată cu apel. Chiar dacă sentinţa a obligat Facebook să şteargă doar postarea care îl viza pe Bîrsilă, pagina de „Wall of shame Dumbrăviţa – Zidul Ruşinii” a dispărut cu totul. Florin Bîrsilă a declarat că va continua procesul cu Facebook pentru a afla identitatea autorilor postării, arătând că susţinerea noului primar cu statutul său de chiriaş în incubatorul de afaceri nu au nicio legătură, firma sa fiind chiriaşă a incubatorului încă din timpul fostei administraţii.

Vă recomandăm să mai citiţi: Cea mai carantinată localitate din ţară. Pe hârtie comuna este izolată, în realitate oamenii circulă liberi în Timişoara Locuitorii celei mai bogate comune de lângă Timişoara, revoltaţi: Carantinarea Dumbrăviţei trebuie să înceteze Patru comune periurbane ale Timişoarei intră din nou în carantină pentru 14 zile Localnicii unei comune carantinate, limitrofă Timişoarei, consideră măsura ineficientă şi inutilă. Aproape toţi lucrează în oraş

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite