Culisele negocierilor PSD-PNL pentru Aeroportul Timişoara. Social-democraţii neagă, liberalii confirmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis (stânga), neagă negocierile politice pentru Aeroportul Timişoara. Preşedintele PNL Timiş, Alin Nica (dreapta), le confirmă, dar spune că se duc la nivel central
Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis (stânga), neagă negocierile politice pentru Aeroportul Timişoara. Preşedintele PNL Timiş, Alin Nica (dreapta), le confirmă, dar spune că se duc la nivel central

Directorul Aeroportului Timişoara, Dorel Grădinaru, care l-a sfidat pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, refuzând să demisioneze, va fi schimbat în urma unei înţelegeri de culise PSD-PNL. Negocierile pentru Aeroportul Timişoara, negate de PSD, au fost confirmate de PNL.

Condus între anii 2002-2009 şi 2012-2020 de Dan Idolu (PSD), Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara a fost fief PSD, aici ocupând funcţii de directori atât actualul lider al deputaţilor PSD Alfred Simonis, cât şi Lucian Taropa, fost consilier local PSD şi PPDD, a cărui soţie este asociată cu soţia lui Sorin Grindeanu în firma farmaceutică pe care Mihaela Grindeanu o deţine.

În iulie 2020, Dan Idolu a fost debarcat de la conducerea Aeroportului Timişoara, în locul său fiind numit, cu sprijinul PNL, generalul Dorel Grădinaru, fost şef al Inspectoratului General de Aviaţie.

După revenirea PSD la guvernare, „recuperarea” Aeroportului Timişoara a devenit prioritară pentru PSD Timiş. În 25 noiembrie 2021, la două zile după ce a depus jurământul, fiind instalat în funcţia de ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu a organizat la Timişoara o conferinţă de presă în care declara că este nemulţumit de modul în care este administrat aeroportul, susţinând că linoleum-ul din aeroport arată „de parcă a trecut războiul pe acolo”.

În aceeaşi conferinţă de presă, Sorin Grindeanu mai declara că i-a cerut lui Dorel Grădinaru o autoevaluare. Ulterior, Grindeanu dădea ca sigură demisia lui Grădinaru, susţinând despre acesta că şi-a luat o puşcă pe care o avea la Timişoara şi a plecat la Bucureşti.

Grindeanu, sfidat de directorul aeroportului

Într-o conferinţă de presă, Dorel Grădinaru a dezvăluit că Sorin Grindeanu i-a cerut demisia, de două ori direct şi o dată prin şeful său de cabinet. „Domnul ministru m-a chemat de două ori, aici şi la Bucureşti, să îmi dau demisia... Nu mi-o dau, sunt un tip performant”, spunea Grădinaru în conferinţa de presă. În aceeaşi conferinţă de presă, Grădinaru spunea că de linoleumul din aeroport era responsabil tocmai directorul administrativ Lucian Taropa. „Directorul administrativ a fost schimbat de mine tocmai pentru aceste motive (…) În afară de faptul că mi-a răspuns şi obraznic, şi în faţa taximetriştilor, şi aşa mai departe. Directorul administrativ este un personaj apropiat de domnul ministru, adică îşi fac concediile împreună, sunt într-o tovărăşie foarte bună”, a declarat Grădinaru.

PSD şi PNL au bătut palma pentru schimbarea lui Grădinaru

Consiliul de Administraţie al Aeroportului Internaţional Traian Vuia „Timişoara” a fost convocat de două ori pentru a-i prelungi mandatul lui Dorel Grădinaru, care expiră în 5 ianuarie. CA nu s-a putut întruni, însă, din lipsă de cvorum.

Surse „Adevărul” susţin că lipsa cvorumului, coroborată cu decalarea AGA din 10 ianuarie 2022, în 24 decembrie 2021, când urmează să fie dizolvat actualul Consiliu de Administraţie şi să fie numit un nou CA care să numească noul director al aeroportului, este dovada clară a unui blat între PSD şi PNL, care s-au înţeles pentru cedarea aeroportului către PSD.

De altfel, luni, după ce Consiliul de Administraţie nu s-a putut întruni pentru a doua oară din lipsă de cvorum, Dorel Grădinaru şi-a recunoscut înfrângerea.

„Prin această stratagemă de neîndeplinire a condiţiilor de cvorum se doreşte readucerea la conducerea AIT a unui sistem de management practicat înainte de venirea mea la conducerea aeroportului, incompetenţă a vechii conduceri confirmată prin raportul Curţii de Conturi (care poate fi consultat la cerere). Faptul că mi s-a cerut să demisionez fără motivaţie de la conducerea Aeroportului Internaţional Timişoara nu înseamnă pentru mine o pierdere a locului de muncă, doar regretul că nu am putut finaliza amplele proiecte derulate în ultimele 18 luni”, a transmis Dorel Grădinaru.

Simonis neagă negocierile, Nica le confirmă

Contactat de „Adevărul” şi întrebat dacă este adevărat că PSD a negociat cu PNL mai multe instituţii deconcentrate şi Aeroportul Timişoara, preşedintele PSD Timiş şi lider al deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a negat orice negocieri politice pentru deconcentrate sau Aeroportul Timişoara, susţinând că acestea nu sunt funcţii politice.

„Nu putem negocia cu PNL despre deconcentrate pentru că nu sunt funcţii politice. Vorbim cu PNL de prefecţi, subprefecţi, care sunt funcţii politice. Vorbim cu PNL despre secretari de stat, subsecretari de stat, care sunt funcţii politice, dar deconcentratele nu sunt funcţii politice în România. Şi dacă s-ar întâmpla, nu vă aşteptaţi să vă spun că negociem aeroportul. Nici măcar nu am negociat aeroportul. Nu susţin pe nimeni nefiind o funcţie politică. Ministrul Transporturilor şi cu actualul sau viitorul CA vor trebui să ia împreună decizia cea mai bună pentru a găsi soluţii la aeroport”, a declarat preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, care a negat că ar negocia funcţii cu secretarul general al PNL Timiş, Dănuţ Groza.

„În niciun caz nu voi negocia eu cu domnul Groza. Negociez cu preşedintele PNL, domnul Nica. Dacă domnul Groza e mandatat să negocieze cu cineva, poate să o facă cu secretarul meu general”, a mai declarat Alfred Simonis.  

Pe de altă parte, preşedintele PNL Timiş, Alin Nica, a confirmat pentru „Adevărul” negocierile PSD-PNL pentru Aeroportul Timişoara, dar a spus că acesta face parte dintr-un „pachet de negociere” care se discută la nivel central. „Aeroportul din Timişoara e parte a unui pachet de negociere politică de la Bucureşti şi încă nu sunt finalizate negocierile. Nu ştiu să vă spun, pentru că nu există nicio confirmare oficială asupra a ceea ce va urma. Sunt anumite zvonuri, aştept să se confirme şi abia după aceea le pot comenta”, a declarat Alin Nica, potrivit căruia „negocierile se duc între cei doi preşedinţi ai PSD şi PNL”. „Acolo se discută şi se hotărăşte totul”, a mai declarat Alin Nica.

Europarlamentarul liberal Gheorghe Falcă, despre care surse politice susţin că a avut un cuvânt greu de spus în negocierile pentru numirea actualei conduceri a Aeroportului Timişoara, a negat orice implicare în discuţii. Indirect, Falcă a confirmat, însă, că la nivel central PNL şi PSD negociază soarta Aeroportului Timişoara. „Nu am fost la nicio negociere despre aeroport cu PSD. Nu (n.red. se discută) la nivelul nostru. E aeroport naţional”, a declarat Gheorghe Falcă.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Ministrul Grindeanu, contre cu directorul Aeroportului Timişoara: „Şi-a luat puşca şi a plecat“. Grădinaru: „E o prostie ce spune, nu umblu cu arma“

Duelul dintre ministrul Grindeanu şi directorul aeroportului Timişoara continuă de la distanţă: „Am încercat să fac cât mai mult şi am reuşit foarte mult“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite