Scandal la Sibiu din pricina transportului în comun. Primăriţa Astrid Fodor scoate PNL şi USR din acţionariatul firmei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Societatea de transport în comun şi Consiliul Local din Municipiul Sibiu Foto colaj - credit TS
Societatea de transport în comun şi Consiliul Local din Municipiul Sibiu Foto colaj - credit TS

Conducerea Primăriei Sibiu a intrat în conflict cu majoritatea din Consiliul Local, deoarece aleşii locali nu s-au înţeles în privinţa componenţei Consiliului de Administraţie (CA) al Societăţii de transport în comun Tursib.

Consilierii locali PNL şi USR n-au mai vrut să prelungească mandatele membrilor CA din cadrul Tursib, drept pentru care s-au trezit scoşi din acţionariat chiar de către primăriţa Astrid Fodor (Forumul Democrat al Germanilor din România), care susţine că legea îi permite să facă acest lucru.

Cei dintâi sunt nemulţumiţi de faptul că din consiliul de administraţie fac parte directori ai societăţilor din subordinea Primăriei, drept pentru care s-au decis să nu le mai prelungească mandatele. 

În replică, primăriţa s-a prevalat de o chichiţă legislativă care, spune ea, i-ar permite să scoată Consiliul Local din acţionariat şi să-l înlocuiască chiar ea, ca reprezentant al municipiului. 

Consilierii au aprobat şi ei un proiect de hotărâre prin care membrii CA să fie aleşi de către o comisie. Iar acum şi unii şi alţii se acuză reciproc de ilegalităţi.  

Dacă va fi atacată în instanţă, hotărârea nu va putea fi pusă în aplicare, până la o sentinţă definitivă.  

O situaţie similară s-a petrecut şi în judeţul vecin, la Râmnicu Vâlcea, unde majoritatea din Consiliul Local PNL - USR, la începutul mandatului, şi-a votat viceprimarii. Hotărârea a fost atacată în instanţă, nefiind acceptată de către restul Consiliului Local şi de către primarul Mircia Gutău. Însă, cei dintâi au avut până la urmă câştig de cauză. Unul din viceprimari, Virgil Pîrvulescu (PNL) a câştigat recunoaşterea în instanţă, celălalt  (Andrei Gheorghiu - USR) nu a mai avut nevoie de acest lucru pentru că între timp a trecut în barca Opoziţiei.

Cum a înlocuit primarul acţionariatul din societatea de transport

Hotărârea pe care primăriţa Astrid Fodor şi consilierii locali din partea FDGR o consideră nelegală a fost adoptată luni, 20 decembrie. Conducerea Primăriei Sibiu urmărea prelungirea automată a mandatelor administratorilor Tursib, fapt respins de majoritatea din CL. Din acest motiv, Consiliul Local a fost înlocuit cu UAT Sibiu, în acţionariatul Tursib, fără ca această decizie să fie adusă în prealabil la cunoştinţa consilierilor. Primăriţa a invocat o decizie a Curţii Constituţionale din 2019 care îi permite acest proces.

Drept urmare, consilierii majoritari au decis că trebuie organizată o procedură de selecţie la societatea de transport public. De anul viitor, membrii CA vor fi aleşi de o comisie formată din reprezentanţii tuturor partidelor în Consiliul Local. 

În timp ce consilierii PNL şi USR susţin că proiectul lor de hotărâre a primit aviz favorabil din partea Comisiei Juridice, consilierii FDGR spun că secretarul general i-a înştiinţat că nu s-a dat aviz de legalitate. În cel din urmă caz este vorba de un raport semnat de şefele de la Juridic-Contencios şi Guvernanţă Corportativă, di

n cadrul Primăriei Sibiu, prin care se invocă lipsa referatului de aprobare şi modificarea acţionariatului. Consilierii USR pretind că înlocuirea cu UAT Sibiu reprezintă o soluţie discreţionară şi nelegală având în vedere că nu a fost consultat Consiliul Local. 

Ironia face ca în comisia pentru selectarea membrilor CA Tursib să fi propus un consilier din partea FDGR fără ştiinţa şi acordul acestuia. Liberalii au motivat însă că l-au anunţat pe liderul de grup şi au specificat că nu au nimic împotriva desemnării altui consilier. 

Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 12 voturi favorabile, două abţineri şi opt împotrivă.

Vă mai recomandăm şi:

Cât costă Revelionul în Las Vegas în comparaţie cu Sinaia sau Poiana Braşov. „Eram convins că nu văd bine”

Borseta cu 12.000 de euro uitată într-o farmacie din Sibiu, găsită. Ce a făcut femeia care a luat-o, ca să scape de urmări VIDEO

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite