Cruciada aurolacului. Timişoara a interzis „drogul“ săracilor. Substanţa e folosită în vopsirea metalelor
0
Consilierii locali timişoreni au votat interzicerea vânzării vopselei pentru elemente metalice cunoscute sub numele aurolac, pentru simplul fapt că aceasta este folosită şi de „boschetari”.
Iniţiatorul acestui proiect a fost Dan V. Poenaru, prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” Timişoara, care l-a însărcinat pe colegul său de la PSD, consilierul Radu Ţoacnă, să susţină demersurile pentru interzicerea comercializării aurolacului.
Proiectul de hotărâre a fost votat de majoritatea USL-istă din Consiliul Local, astfel că a trecut fără probleme. Rămâne de văzut cum se va putea aplica decizia, de vreme ce în România, acest produs nu este pe nicio listă de substanţe ori produse interzise.
Ioan Cojocari, secretarul primăriei, a ţinut să precizeze încă înainte de vot că el nu aviza acastă hotărâre pentru că nu există o lege care să interzică comercializarea autolacului.
“Eu nu fac politică şi vreau să vă spun că nu voi aviza o asemenea hotărâre, pentru că nu este legală. În România există Ministerul Sănătăţii sau alte organe care pot cere ori decide asupra interzicerii comercializării unor produse periculoase”, a spus Cojocari.
Robu: “Cine mai foloseşte aurolacul?”
Nicolae Robu, primarul Timişoarei, a susţint acest demers afirmând că nu crede că mai foloseşte multă lume acest tip de vopsea în gospodărie, iar cei mai mulţi cumpărători sunt din rândul "boschetarilor".
Nici Dorel Cojan, adjunctul şefulului Poliţiei Locale din Timişoara nu a le-a dat o veste bună consilierilor. “Nu există temei legal să amendăm comercianţii care vând aurolac”, a spus Cojan.
O altă problemă ridicată de Cojan a fost acela că de regulă nu cei care folosesc aurolacul pe post de drog le cumpără, ci există cineva care face aceste achiziţii din magazine metalo-chimice.
“Există deja o lege care interzice comercializarea acestor produse pentru minori, care oricum nu se respectă. Nu se va respecta nici acestă hotârâre. Cred că o cale de mijloc ar fi interzicerea folosirii aurolacului în spaţii publice”, a afirmat consilierul Adrian Orza.
Nici consiliulul concurenţei nu va putea rămâne indiferentă pe motiv că această regulă favorizează alţi producători care realizează acest gen de vopsele.
Când se vor interzice prenadezul şi acetona?
Rămâne de văzut pe ce alte produse se vor reorienta “aurolacii” şi dacă Consiliul Local Timişoara va interzice şi vânzarea de alte lacuri, solvenţi, adezivi (cum ar fi prenadezul, folosit deja la scară largă de oamenii străzii), chimicale de uz casnic precum acetona sau banalul lipici, care la fel de bine pot fi folosite la inhalare pentru a produce o stare de euforie.
De remarcat grija aleşilor locali pentru soarta oamenilor străzii, a “boschetarilor” şi “aurolacilor”, însă de ani de zile nu au fost în măsură să gândească o soluţie ca această categorie de persoane să nu mai fie văzută în centrul Timişoarei.
Aurolacul a început să fie folosit după 1989 în Bucureşti de numărul mare de “copii ai străzii”, majoritatea lor fiind orfani. Aceştia se drogau zilnic cu aurolac turnat într-o pungă de plastic din care inhalau vaporii de solvent, care le oferea o senzaţie de euforie. În limbajul usual aceşti copii au fost numiţi aurolaci.