Crap de zece kilograme pescuit din Bega, în zona centrală a Timișoarei. Care sunt speciile protejate
0Un pescar din Timișoara a reușit să prindă un crap de 10,2 kilograme. Peștele a fost scos din Bega în zona Podului Episcopal, în spatele Catedralei Ortodoxe, în 20 iulie 2023.

Bega are din nou pești mari, iar asta o știu foarte bine numeroșii pescari care stau pe malul apei cu firul întins. În urmă cu mai bine de zece ani, în timpul lucrărilor de dragare a Begăi, pescarii se plângeau că nu mai prind decât peşti de mărimea unui deget.
Decolmatarea a gonit peştii din Bega. Reprezentaţii Direcţiei Apelor Timiş recunșteau că lucrările au dereglat habitatul peştilor, dar nu erau îngrijorați pe termen lung.
„Peştii sunt ca păsările, chiar dacă au plecat, se vor întoarce”, spunea biologul timișorean Lucian Pârvulescu.
Iar de ani buni nu mai sunt probleme. O dovedește și un pescar din Timișoara care a prins, tocmai în zona centrală a Timișoarei, lângă Podul Episcopiei, în spatele Catedralei, un pește de 10,2 kilograme. Crapul prins în 20 iulie 2023 a fost prezentat de pescar pe grupul de Facebook „Timișoara-oraș european“.
În 2020, un copil a reusit o altă performanță deosebită: a capturat în Bega un șalău ce cântarea tot 10 kilograme.
Specii protejate în Bega
Foarte puţini pescari de pe Bega ştiu mereu ce li se agaţă de cârlig. Mai puţini sunt cei care au habar că în canal se află peşti protejaţi.
Statutul de protecţie a speciilor de peşti, amfibieni şi repile din Timişoara şi din imediata apropiere este hotărâtă de patru legi: prima este Directiva Habitate al Uniunii Europene, a doua este legea română OUG 57, care este o copie a legii europene, apoi Cartea Roşie realizată de experţii din România şi Convenţia de la Berna, care interzice speciile la export şi în acvarii.
În urmă cu mai mulți ani, biologul timişorean Lucian Pârvulescu a realizat un studiu despre nenumăratele specii rare de peşti care trăiesc în Bega. „Am descoperit foarte multe specii protejate, nu doar în Bega, ci şi în celelalte ape din zonă. Ţiparul, spre exemplu, se găseşte în Behela şi în lacul de la Dumbrăviţa”, a declarat Lucian Pârvulescu.
Printre cele mai protejate specii din Bega se numără: avatul, cleanul alb, cosaşul, scobarul, porcuşorul, caracuda, mihalţul, răspărul şi fusarul. Ele sunt protejate de una sau de mai multe dintre cele patru legi. Protejarea unei specii este hotărâtă de numărul scăzut, reproducerea greoaie şi dificultatea cu care se menţine habitatul lor.