Prima expediție fluvio-maritimă a unui echipaj românesc în jurul Europei e în pericol. Continuarea navigației, sub semnul întrebării

0
Publicat:

Circumeuropa, prima expediție fluvio-maritimă a unui echipaj românesc în jurul Europei, care a plecat pe canalul Bega, din Timișoara, în 27 mai 2023, ar putea să fie scurtat din motive financiare. 

Ambarcațiunea Gaia FOTO Circumeuropa
Ambarcațiunea Gaia FOTO Circumeuropa

Ambarcațiunea Gaia se află acostată de câteva zile la Lefkada, în Grecia. Până acolo a ajuns aventura timișorenilor care au plecat de pe Bega, din Timișoara, în aventura Circumeuropa - prima expediție fluvio-maritimă a unui echipaj românesc în jurul Europei.

Conform planului inițial, după Marea Neagră, Marea Marmara, Egee și Mediterană, ar urma Oceanul Atlantic, Canalul Mânecii, Marea Nordului. Apoi, din nou pe fluvii, din Amsterdam: Rin, Main, Dunăre, Tisa și, în final, din nou Bega.

Expediția era programată să dureze în jur de șase luni, însă probleme financiare i-au pe gânduri pe cei din echipaj.

Gaia FOTO Circumeuropa
Gaia FOTO Circumeuropa

„Transparența este cheia comunicării noastre. Astfel, vă anunțăm că Circumeuropa a ajuns într-un moment de cumpănă, iar continuarea proiectului în etapa următoare se află sub semnul întrebării. Circumeuropa a fost desemnată câștigătoare la sesiunea Overborder Culture, în cadrul programului cultural național Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, dar doar cu o parte din suma care ne-ar fi susținut în demararea celei de-a doua părți a proiectului SEA 2023”, au anunțat cei de la Circumeuropa pe pagina lor de Facebook

Căpitanul Cristian Ilea a și părăsit ambarcațiunea, fiind în drum spre Timișoara pentru a soluționa situația actuală.

Din cauza acestor întârzieri și a subfinanțării s-ar putea să fim nevoiți să modificăm traseul inițial pe care l-am propus și să remodelăm și calendarul evenimentelor culturale. Suntem hotărâți să ducem proiectul nostru până la capăt și să ne întoarcem pe apă la Timișoara. Incert rămâne însă acum momentul in care vom putea face asta”, a declarat Cristian Ilea.

În acest timp, Cosmin Jitariuc și Valentin Bogdan o păzesc pe Gaia în Lefkada până la rezolvarea circumstanțelor.

Cei doi care au rămas pe Gaia FOTO Circumeuropa
Cei doi care au rămas pe Gaia FOTO Circumeuropa

De asemenea, bioloaga Oana Gavriliuc se află deja în laboratorul din Timișoara, alături de mostrele de apă care urmează să fie studiate. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite