Navigația internațională, reluată pe Bega. Frontiera cu Serbia trecută pe apă, după 70 de ani FOTO VIDEO

0
Publicat:

Circumeuropa, prima expediție fluvio-maritimă a unui echipaj românesc în jurul Europei, a plecat pe canalul Bega, din zona Catedralei Mitropolitane din Timișoara. „Vulpea“ redeschide cu această ocazie și navigația internațională pe Bega.

„Vulpea“ face istorie pe Bega FOTO Ștefan Both
„Vulpea“ face istorie pe Bega FOTO Ștefan Both

Momente istorice s-au petrecut sâmbătă, 27 mai 2023, la Timișoara. Ambarcațiunea „Vulpea” a plecat dimineața din zona Catedralei, pe Bega, spre frontiera româno-sârbă, pe care o va trece în jurul orei 19.00. Asta înseamnă reluarea navigației internaționale pe Bega după 70 de ani. 

Ambarcațiunea din Banat va face o oprire în Otelec (Timiș), ultima localitate înainte de frontiera cu Serbia, unde autoritățile au pregătit și ei un moment special, având în vedere că ultimul transport pe apă care a ancorat în Portul Otelec a fost în urmă cu șapte decenii. 

„Vulpea“ (o barcă de 7,5 metri) va trece apoi frontiera cu Serbia, printr-un punct de control mobil, realizat special pentru acest moment.

Avem foarte mari emoții, dar ne bucurăm că după 15 ani de visat, în sfârșit, acesta se îndeplinește și putem să demonstrăm că avem un canal navigabil care poate fi pus în valoare. Este un diamant uitat al Timișoarei. Vrem să promovăm faptul că Timișoara e accesibilă și de pe apă. Ne vom opri la Otelec, unde avem o invitație de la primărie, suntem așteptați de comunitatea de acolo care se bucură că după 70 de ani va acosta din nou o ambarcațiune la e. Apoi ne oprim la graniță, pentru a face formalitățile, iar de pe Bega urcăm pe canalul Dunăre-Tisa-Dunăre, cu direcția Marea Neagră”, a spus conducătorul expediției, Cristian Ilea, director de imagine TVR Timișoara și președintele Wild Wach România. 

De pe Bega, „Vulpea” va urca pe canalul Dunăre-Tisa-Dunăre, iar la Baziaș reintră din nou în țară, pentru a continua pe Dunăre până la Constanța.

„Vulpea“ face istorie pe Bega FOTO Ștefan Both
„Vulpea“ face istorie pe Bega FOTO Ștefan Both

În Marea Neagră echipajul schimbă ambarcațiunea

În Marea Neagră, echipajul timișorean va urca pe „Gaia” - o barcă cu vele construită special pentru navigația pe mare, deținută de Valentin Bogdan.

„Așteptăm să ajungem în porturile lumii, plecând din Timișoara. Este un moment istoric. Eu merg doar până la Otelec, pentru că mă voi întoarce la Gaia, velierul care este în Marea Neagră, la Mangalia, pentru ultime mici pregătiri. Gaia este un Hallberg Rassy 42 E, cu două catarge. Este o barcă cu vele de dimensiuni mai mari, în jur de 13 metri, construită pentru a face față valurilor mari și vânturilor puternice”, a declarat Valentin Bogdan.

După Marea Neagră urmează Marea Marmara, Marea Egee, Oceanul Atlantic, Canalul Mânecii, Marea Nordului. Apoi, din nou pe fluvii, din Amsterdam: Rin, Main, Dunăre, Tisa și, în final, din nou Bega.

Vulpea face istorie pe Bega FOTO Ștefan Both
Vulpea face istorie pe Bega FOTO Ștefan Both

„Ne dorim să fim niște ambasadori ai Timișoarei"

Din echipaj face parte și jurnalistul Cosmin Jitariuc de la TVR Timișoara, și el pasionat de navigație.

Plec cu emoție, nu e ceva ce fac toată ziua, chiar dacă am mai fost cu bărcile. Am pregătit mult și cu greu această plecare. Aștept să văd cum înaintează Vulpea pe Bega și cum ajunge pe Dunăre. Fac asta pentru pasiune pentru Timișoara și navigație. Ne dorim să fim niște ambasadori ai Timișoarei, mai ales în anul acesta de capitală culturală. În drumul nostru vom ajunge în aproximativ 20 de foste Capitale Culturale ale Europei”, a spus Cosmin Jitariuc.

„Vulpea“ face istorie pe Bega FOTO Ștefan Both
„Vulpea“ face istorie pe Bega FOTO Ștefan Both

Un alt plan al expediției este acela să afle care este sănătatea apelor pe care le vor parcurge. Astfel, din echipaj face parte și un biolog.

Voi colecta probe de apă și le voi stoca pentru analize ulterioare. Dar vor exista câteva operațiuni pe care le voi face pe barcă legată de cercetare. Colegii m-au ajutat să pun la punct o instalație. Voi avea și un microscop. Dincolo de acest rol voi contribui și eu la ce se întâmplă cu barca”, a spus Oana Gavriliuc.

Vulpea face istorie pe Bega FOTO Ștefan Both
Vulpea face istorie pe Bega FOTO Ștefan Both

Evenimente culturale pe barcă

Primele evenimente culturale sunt programate pe Bosfor, în Turcia, unde Petre Ionuțescu va da un recital direct de pe barcă, în timp ce vor parcurge Bosforul. În Elefsina (Grecia), care e și ea Capitală Culturală Europeană în 2023, va fi prima reprezentație a celor de la Ansamblul Timișul, următorul urmând să aibă loc la Patras (Grecia).

Vulpea face istorie pe Bega FOTO Ștefan Both
Vulpea face istorie pe Bega FOTO Ștefan Both

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Din echipaj mai face parte și Doru Creț, președintele West Yacht Club, care însă va urca pe „Vulpea” pe parcurs.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite