Condamnarea definitivă a unui fost primar, anulată după o înfrângere usturătoare suferită de România la CEDO
0Sentința prin care fostul primar al comunei arădene Vinga, Lucian Stoicu, a fost condamnat definitiv la doi ani și o lună cu suspendare pentru fraudarea fondurilor europene a fost anulată printr-o cale extraordinară de atac, după o decizie CEDO.
Trimis în judecată pentru că „a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură mai multe documente în fals, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de sprijin pe suprafață, pentru o suprafaţă de 46,71 ha teren agricol, pe care nu-l deținea în realitate”, Lucian Stoicu a fost declarat nevinovat de Tribunalul Arad.
Sentința a fost atacată cu apel, la Curtea de Apel Timișoara. Judecătorii de aici l-au condamnat pe Stoicu la doi ani și o lună de închisoare cu suspendare, constatând că fostul edil a produs un prejudiciu de 30.000 de lei. Odată cu condamnarea, lui Stoicu i s-a interzis să mai ocupe vreo funcție publică.
În urma condamnării, Stoicu a dat România în judecată la CEDO, unde a primit câștig de cauză. CEDO a decis că fostului primar i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil, fiind condamnat în apel fără să fie reaudiat.
„Reclamantul a fost condamnat de Curtea de Apel Timișoara doar pe baza unei reinterpretări de către aceasta a probelor care fuseseră administrate în primă instanță, fără să îl fi ascultat pe reclamant în persoană și fără să fi examinat direct aceste probe, în pofida cererii formulate în acest sens de parchet”, se arată în decizia CEDO.
Potrivit judecătorilor CEDO, „condamnarea reclamantului în apel, fără ca acesta să fi fost audiat de instanța de apel și deși fusese achitat în primă instanță, nu a respectat cerințele unui proces echitabil” și a obligat Statul Român să îi achite lui Stoicu daune morale de 4.000 de euro.
Anularea condamnării
Cu decizia CEDO în mână, fostul primar a deschis un proces de anulare a condamnării definitive pronunțare de Curtea de Apel în cazul său. Stoicu a arătat că sentința de condamnare „i-a încălcat în mod extrem de grav exercitarea drepturilor sale subiective de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice si de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat precum şi dreptul meu la imagine, demnitate şi onoare”.
Fostul primar a mai arătat că decizia de condamnare „i-a cauzat un imens prejudiciu pecuniar, pe care nu a fost în măsură să îl achite integral, drept pentru care a fost executat silit de către Agenţia de Plăți şi Intervenţie pentru Agricultură Bucureşti”.
În baza deciziei CEDO, Curtea de Apel Timișoara a decis anularea condamnării pronunțate în cazul fostului primar din Vinga și reluarea procesului din faza de apel. Surse judiciare au explicat că, fiind vorba de fapte din anul 2013, acestea sunt deja prescrise.