Cel mai frumos cocoș de la europeanul din Franța este din Timiș. Orătăniile costă între 100 și 150 de euro FOTO
0Un cocoș din gospodăria lui Radu Tușteanu de la Margina (județul Timiș) a fost vedeta unui important cuncurs de frumusețe, organizat la Mulhouse, în Franța. Pintenatul este din rasa germană Orpington Rosenkam.

Radu Tuștean, un băiat harnic, simplu de la țară, crește păsări și iepuri de mic copil. Acum are în gospodărie în jur de 60 de păsări din rasa Orpington Rosenkam, care sunt crescute pentru concursuri. Recent s-a întors cu un titlu de campion european, obținut la competiția organizată la Mulhause, în Franța.
La Europa Champion Orpington Rosenkam au participat 50 de păsări din opt țări.
„De cinci ani am început să mă ocupă de păsări de concurs. Cresc doar Orpington Rosenkam, o rasă care s-a omologat prima dată în Germania. Toate păsările le am de la un crescător de la Jimbolia, care a fost și primul importator al acestei rase în România. În Franța am participat cu șase exemplare. Din România am fost patru crescători din cadrul Asociației Nako de la Sânnicolaul Mare. Ei sunt și sponsorii care ne-au ajutat cu banii. Toți patru laolaltă am avut 33 de păsări. Eu am fost prima dată la o astfel de expoziție europeană și a fost foarte greu. Am câștigat cu un singur cocoș din rasa Orpington Rosenkam, cu un punctaj de 95 de puncte. Eu am fost singurul care a adus titlul de campion european în țară... Inclusiv la rasa Ortington există mai multe varietăți de culoare: galben, negru, auriu, porțelan, albastru, alb, roșu. Culoarea de cocoș cu care am câștigat în Franța și cu care vreau să particip și la următoarele concursului e negru. Dar mai am albastru și auriu”, a declarat Radu Tuștean.

Un cocoș din rasa Ortington costă între 100-120-150 de euro. E un hobby costisitor, dar satisfacțiile sunt pe măsură spune Radu Tuștean.
„E foarte greu cu ele. Nu e așa simplu să le pregătești pentru expoziție. Juriul se uită la toate aspectele, la igienă, la formă, la culoare. Sunt foarte multe criterii. Păsările de concurs sunt docile, foarte blânde, nu-s sălbatice. Înainte de concurs trebuie spălat, uscat cu feonul să fie cât mai voluminos și pufos. El oricum strălucește, asta e culoarea de bază la negru, un luciu verzui pe pene. Îi tai unghiile, pilesc ciocul și la final îl dau cu ulei pe creastă, să fie un roșu intens”, a mai declarat Radu Tuștean.

Începe perioada de reproducere
Timișeanul se pregătește de ultimul concurs din acest an. Este vorba de Expoziția Națională de la București, care se va desfășura în perioada 29 noiembrie-2 decembrie.
„Sunt foarte multe concursuri într-un an. Nu am cum să merg la toate. Numai în județul Timiș sunt vreo șase concursuri, însă cele mai tari sunt cele de la Sânnicolau Mare și Lugoj. Dar cea mai importantă competiție din țară e Expoziția Națională care se organizează la București, unde se adună crescători din toată țara. Anul acesta voi participa pentru prima oară. Va fi ultimul la care merg, pentru că încep deja perioada de reproducție, să le împart pe familii. Vreau să am deja puișorii la începutul lunii ianuarie. Continuu cu pasiunea asta, nu mă pot desprinde de ea. Mai am și ceva iepuri din rasa pitică, dar aceia sunt pentru mine, găinile sunt baza”, a mai declarat Radu Tuștean.

Campionul nu merge la București
Deși e deja vedetă, cocoșul campion nu are un nume. Din păcate el nu va merge la București, pentru că e prea slăbit după concursul din Franța.
„Din cauza stresului și a drumului nu-ți permiți să pierzi o pasăre bună, să o plimbi din stânga în dreapta. Aici sunt două tipuri de categorii: păsări de reproducere și păsări de expoziție. Eu de exemplu am 10-12 păsări identice. Nu trebuie să le plimb pe aceleași, jumătate duci acum, jumătate la alt concurs. Prin rotație. Ele arată la fel, nu e nicio diferență. Să nu credeți că le-am pus nume. Nici cel care a câștigat în Franța nu are nume. El nu va merge la București. E foarte slăbit și nu vreau să-l pierd. Din cauza stresului poate să facă și infarct pe drum, se poate îmbolnăvi. Acum se odihnește, pentru că vine perioada de reproducere”, a explicat Tuștean.

Orătăniile vor sfârști în farfurie
Deși sunt păsări crescute pentru concurs, ele tot în farfurie vor ajunge. Un exemplar Orpington Rosenkam poate să ajungă la cinci kilograme, dublu față de obișnuitele păsări din curțile românilor.
„Sunt păsări de concurs, dar să știți că și ele pot ajunge la tăiat, să fie mâncate. Din 200 de pui, nu toți sunt pentru expoziție, nu toți se încadrează în standardele cerute. Mănâncă furaj normal, ca obișnuitele găini de casă”, a mai declarat Radu Tuștean, care lucrează la Autoliv, o fabrică din Lugoj, care realizează airbaguri.














