Ce precauţii trebuie să-şi ia oamenii care călătoresc în ţări calde şi se întorc la clima rece. Cele mai frecvente pericole pentru sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indiferent dacă este frig sau este cald, organismul luptă cu virusuri noi pentru care, de cele mai multe ori, nu are formată apărarea.

Cei care călătoresc în ţările calde şi revin acasă la frigul de acasă sunt predispuşi virozelor. La fel, se întâmplă des să se confrunte cu stări de răceală şi cei care ajung de la frig la cald. Una dintre explicaţii este că organismul nu poate face faţă noilor viruşi, pentru care nu are formată imunitatea. 

„Organismul tot timpul este predispus la infecţii, în funcţie de ce microorganisme sunt în jurul lui sau la nivelul căilor respiratorii. Pe care noi nu le vedem. Boala se declanşează numai atunci când imunitatea scade. Se întâmplă să aveţi imunitate pentru viruşii care acuma circulă în România, şi nu faceţi boala pentru că aţi făcut-o deja anul trecut sau în cursul acestui an, dar nu aveţi imunitate pentru ceea ce circulă, de exemplu, într-o ţară ca Thailanda. Indiferent că e frig, că e cald, organismul dă de nişte virusuri noi pentru care noi nu avem formată apărarea. Este cunoscută şi aşa numita diaree a călătorului. Foarte mulţi care circulă în ţări calde, se confruntă timp de două-trei zile cu asftel de probleme, tocmai pentru că organismul nu are anticorpi pentru germenii care se găsesc în alt areal geografic”, a declarat medicul Virgil Musta, de la Clinica de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara.
 

Organismul omului se adaptează condiţiilor atmosferice şi are mecanismele de adaptare, care dacă sunt bulversate printr-o trecere bruscă de la frig la cald, sau de la cald la frig, pot să apar scăderi de imunitate.
 

„Schimbările de temperatură favorizează virozele respiratorii. Pot avea probleme nu numai cei care merg dintr-o ţară caldă într-o ţară recere. Sau invers. Se favorizează declanşarea acestor viroze şi dacă ieşi de mai multe ori afară în frig dintr-o cameră încălzită. Este posibil ca în medicina tradiţională chinezească să fie explicată prin energiile existente la nivelul organismului. Vântul şi aceste schimbări influenţează rezistenţa organismului”, a afirmat Virgil Musta.
 

Cei care revin din ţările calde la frigul de acasă au nevoie de un timp de adaptare, pentru aza zisa reaclimatizare. La întoarcea în ţară, trecerea poate fi uneori dura şi grea, mai ales dacă se vine din zone cu umiditate ridicată la aerul uscat. 

Medicii susţin că o alimentaţie corespunzătoare şi sănătoasă influenţează pozitiv starea de sănătate. Fructele nu trebuie să lipsească din meniul zilei. O soluţia bună pentru readaptare este odihna şi somnul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite