Ce boli se ascund în apele infectate ale ştrandurilor din capitala Banatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii atrag atenţia asupra cazurilor de enteroviroze, care s-au înmulţit în oraşul de pe Bega, în perioada caldă. Potrivit specialiştilor de la Spitalul „Victor Babeş”, primele semne ale îmbolnăvirii sunt febra şi durerile în gât.

O boală care poate fi contractată cu uşurinţă din apa locurilor de scăldat neamenajate şi din cea a ştrandurilor a cauzat numeroase internări în această perioadă la Timişoara. Faptul că numărul enterovirozelor a crescut nu este privit cu îngrijorare de medici, deoarece aceste afecţiuni pot fi caracterizate drept unele „de sezon”.

Potrivit specialiştilor de la Spitalul clinic de boli infecţioase şi pneumoftiziologie „Victor Babeş” din oraşul de pe Bega, mulţi dintre timişorenii care s-au prezentat la urgenţe acuzând simptomele afecţiunii, adică febră, dureri în gât, greaţă şi vărsături, au solicitat chiar să fie internaţi din cauza durerilor.
Cu toate acestea, enterovirozele nu sunt atât de grave încât să necesite neapărat supraveghere de specialitate, chiar dacă simptomele sunt într-adevăr neplăcute, pentru că se vindecă de la sine în aproape zece zile.

„Formele bolii sunt autolimitante, astfel încât nu este necesară internarea. Simptomele sunt febra, starea de oboseală, greţurile, vărsăturile, durerile în gât şi cele de stomac. Suntem într-o perioadă când aceste îmbolnăviri iau amploare, pentru că una dintre cauze este apa înghiţită din bazinele ştrandurilor sau din alte locuri pentru scăldat”, a declarat Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului „Victor Babeş”. Potrivit acestuia, numărul celor care se prezintă la unitatea sanitară cu enteroviroze a crescut foarte mult.

În mod normal, medicii constată una sau două astfel de îmbolnăviri pe săptămână, însă de la începutul lunii august au fost zile când s-au prezentat câte cinci sau şase pacienţi. Foarte mulţi dintre bolnavii nici nu ajung însă până la spital, pentru că sunt trataţi la cabinetele de medicină a familiei.
„Numeroşi pacienţi au solicitat internarea, deşi nu este necesară, pentru că a fost vorba despre copii mici pe care părinţii i-au vrut sub supraveghere specializată. În mod normal, în cazurile de enteroviroze nu sunt ţinute în spital decât persoanele care trebuie izolate pentru că fac parte dintr-un grup, spre exemplu o clasă de elevi, unde pot transmite mai departe infecţia”, a spus Musta.

Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite