Câţi bani primeşti după concediul de carantină dacă eşti contact direct al unei persoane confirmare cu COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform legii actuale, o persoană intră în izolare timp de 14 zile ori de câte ori intră în contact cu o persoană infectată, depistată pozitiv la SARS-CoV-2.

Pandemia e departe de a se fi sfârşit şi în continuare sunt nelămuriri privind situaţiile în care ne putem afla. De exemplu, ce statut are un om care a intrat în carantină pentru 14 zile, pentru că era considerat contact al unei persoane depistate pozitiv cu noul coronavirus. 
 

Conform legii actuale, o persoană intră în izolare timp de 14 zile ori de câte ori intră în contact cu o persoană infectată, depistată pozitiv la SARS-CoV-2. 
 

Concediul şi indemnizaţia pentru carantină se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de Direcţia de Sănătate Publică.

Pe perioada izolării, angajatul beneficiaza de aceleaşi drepturi salariale. Cu alte cuvinte, nu li se diminueaza veniturile, au transmis reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş. 

„Direcţia de Sănătate Publică Timiş, prin personalul de specialitate desfăşoară anchetele epidemilogice în cadrul cărora sunt identificaţi contacţii apropiaţi pentru care se dispune măsura carantinei. Asta este termenul conform hotărârii, nu izolare. Persoanele asigurate pentru care s-a instituit această măsură beneficiază de concedii şi indemnizaţii pentru carantină, indiferent de locul în care acesta se instituie”, spune Cornelia Bubatu, purtătorul de cuvânt al DSP Timiş, Cornelia Bubatu.
 

Certificatul pentru concediul de carantină se eliberează de către medicii curanţi sau de medicii de familie, după ultima zi a încetării perioadei de carantină, în baza documentului emis de DSP.
 

„Până în acest moment, DSP Timiş a emis 6.165 de decizii de carantinare pentru persoane care intră în definiţia de contacţi”, a mai spus Cornelia Bubatu.

De la începutul pandemiei, în Timis, peste 6000 de persoane, au fost trimise în carantina, pentru că erau contacţi ai bolnavilor.
 

Pentru a evita ca angajaţii unei societăţi comerciale să fie trimişi în carantină în cazul depistării unui caz de COVID-19, medicul Musta recomandă angajatorilor să ia măsuri din timp. Asta înseamnă ca oamenii să lucreze în aşa fel încât să existe o distanţă de doi metri între ei, să poarte mască, acolo unde se poate, şi să fie asigurate măsurile de igienă în birouri. 

Citeşte şi:
 

Situaţia în care poţi evita izolarea de 14 zile dacă eşti contact direct al unei persoane confirmate cu COVID-19

Cele 13 măsuri propuse de doctorul Musta pentru începerea şcolii. Tot ce trebuie să facă părinţii şi profesorii

Virgil Musta, şeful secţiei COVID-19 de la Timişoara: „De pe litoralul Mării Negre vin extraordinar de mulţi contaminaţi. Pentru că acolo nu se respectă nimic“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite