Boli ascunse în apa care curge la robinetele timişorenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa de la robinet poate avea efecte nocive
Apa de la robinet poate avea efecte nocive

Medicii avertizează că ţevile vechi şi clorul în exces pompat în apa de la robinet pot cauza serioase probleme de sănătate.

Apa tulbure de la robinete ascunde efecte puţin cunoscute în rândul timişorenilor. În ciuda uzinei de apă moderne care există în capitala Banatului, drumul până la robinete e lung şi vechi, iar o mare parte din reţeaua Aquatimului are cel puţin un deceniu în spate.

„Bolile de apă”, tratate la medic

„Apa de la robinet se poate dovedi nocivă pentru organismul uman. În instalaţii ajunge plumb sau aluminiu, astfel că există şi un grad de poluare. Chiar dacă lăsăm apa să curgă câteva minute la robinet, pericolul nu dispare. Sistemul de ţevi e învechit, iar în ciuda clorului, microbii şi paraziţii circulă”, a spus Mirabela Bodnăresc, medic specialist.

Doctorii spun că se confruntă cu un număr mare de cazuri în care timişorenii ajung, în primă fază, la medicul de familie, iar apoi pe patul de spital, acuzând „boli de apă”: diaree, anorexie, greaţă, vărsături. În cazul copiiilor, efectele nocive ale apei de la robinet includ infecţiile intestinale severe sau chiar sindromul de malabsorbţie. „Oamenii nu ştiu de la ce păţesc asta. Există studii care arată că plumbul şi clorul din apa potabilă pot duce şi la infertilitate”, adaugă doctorul Mirabela Bodnăresc. Conştienţi de problema din subsolurile oraşului, cei de la Aquatim şi-au propus ca în 2010 să investească mai multe milioane de euro în ţevi noi.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite