Beizadeaua Plăcintă a fost „cuminţenia pământului” în puşcărie. S-a făcut cioplitor în piatră şi a devenit student

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajarea pe post de traducător autorizat în cadrul Curţii de Apel Galaţi l-a readus în prim-plan pe fiul fostului ministru al Tineretului şi Sportului, Andrei Plăcintă. „Adevărul” a studiat sentinţa prin care fiul fostului politician a fost eliberat condiţionat. Documentul scoate la iveală că Plăcintă a obţinut, în închisoare, şi calificarea în meseria de cioplitor în piatră şi marmură.

Condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare pentru tentativă de omor Andrei Plăcintă a solicitat ieşirea din închisoare în primăvara acestui an. Procurorii s-au opus, considerând că „perioada executată nu este suficientă pentru atingerea scopului pedepsei” când magistraţii Judecătoriei Timişoara şi ai Tribunalului Timiş au considerat că tânărul îndeplineşte condiţiile de eliberare condiţionată. Dosarul de eliberare a lui Plăcintă arată că tânărul a intrat în Penitenciarul Popa Şapcă din Timişora în cinci noiembrie 2013. Pentru eliberarea condiţionată, Plăcintă ar fi trebuit să execute 1.094 de zile. Până la data depunerii cererii de eliberare condiţionată, Plăcintă a executat 1098 de zile, dintre care 886 au fost executate efectiv şi 212 au fost câştigate prin muncă. Astfel, prima condiţie, de executare a două treimi din pedeapsă, a fost întrunită.

Din procesul verbal al Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepsei reiese că timpul executării pedepsei acesta a desfăsurat activităţi lucrative şi a fost disciplinat, Plăcintă nefiind sancţionat disciplinar niciodată. În schimb, fiul fostului ministru a fost recompensat de 21 de ori. „Mai mult, se constată că, urmare a bunei conduite avute pe parcursul executării pedepsei, petentul a beneficiat de perrnisiunea de a iesi din penitenciar de 3 ori pe o durată de câte o zi, trei zile, respectiv cinei zile”, se mai arată în sentinţa de eliberare condiţionată.

Tot din caracterizarea depusă la dosar de Comisia de specialitate din cadrul Penitenciarului Timişoara reiese că pe parcursul executării pedepsei, Andrei Plăcintă „a depus eforturi pentru menţinerea unui nivel adaptativ adecvat, relaţionând corespunzător cu ceilalţi deţinuţi şi cu personalul locului de deţinere participând activ la programe de reintegrare socială şi prezentând o motivaţie accentuată pentru schimbare”. În acest sens, judecătorii au reţinut că Andrei Plăcintă a participat, pe parcursul executăril pedepsei, la peste 50 de programe educaţionale, sociale şi psihologice, organizate in interiorul sau in afara penitenciarului.

„Sub aspect educaţional, condamnatul a dobândit în această perioadă o nouă calificare profesională, cioplitor în piatră şi marmură, urmând totodată cursurile Universităţii de Vest din Timişoara - Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor, unde este, la acest moment, student în anul II de studii”, scriu judecătorii în sentinţa de eliberare condiţionată a lui Plăcintă, ajuns între timp student în anul trei la Ştiinţe Economice.

Surse din cadrul facultăţii au declarat pentru „Adevărul” că Andrei Plăcintă a fost student la învăţământ la distanţă (fără frecvenţă), mergând la facultate, însoţit de un gardian, doar pentru susţinerea examenelor.

Faptele pentru care a fost condamnat Andrei Plăcintă

În luna iunie 2011, Andrei Plăcintă a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă de omor calificat, tâlhărie, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, în legătură cu incidentul din 6 decembrie, când şi-a agresat prietena.

Procurorii au stabilit că, în seara zilei de 6 decembrie 2010, pe strada Berzei din Capitală, pe fondul unor neînţelegeri cu prietena sa, Andrei Plăcintă a lovit-o pe aceasta şi a deposedat-o de un telefon mobil, iar ulterior s-a urcat cu picioarele pe capota şi plafonul autoturismului tinerei, pe care l-a deteriorat, îndoind capota şi spărgând luneta.

În momentul în care în apărarea fetei au intervenit doi bărbaţi, Andrei Plăcintă, aflat la volanul unui autoturism marca Renault, s-a urcat de mai multe ori cu maşina pe trotuar, cu intenţia vădită de a-i lovi. În aceste condiţii, în timp ce încerca să se ţină cu mâinile de capota maşinii, unul dintre bărbaţi a căzut în faţa autoturismului, iar Andrei Plăcintă, prin manevre succesive în faţă şi în spate, a trecut peste el, provocându-i mai multe leziuni traumatice care au determinat internarea la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi au necesitat, pentru vindecare, 40-45 de zile de îngrijiri medicale.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite