Analog Mania-cel mai nou festival al Timişoarei: Tehnologie audio-video-foto de altădată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analog Mania se desfăşuară între 2-8 decembrie la Salonul Vega a Bastionului Terezia, la Casa Artelor şi la Librăria Cărtureşti din Piaţa Unirii.

Festivalul nostalgicilor, pentru amatorii şi curioşii vechilor tehnologii foto-audio-video. Aşa s-ar traduce cel mai nou eveniment organizat în Timişoara. Ideea aparţine artistului şi colecţionarului Emil Kindlein, care a pus la cale un veritabil festival. Acesta se desfăşuară în perioada 2-9 decembrie în trei locaţii diferite: Bastionul Terezia, Casa Artelor şi Librăria Cărtureşti.
 

„Dacă până acum toate festivalurile din oraş au fost numite <cel mai mare festival>, Analog Mania vreau să fie cel mai mic festival al Timişoarei. Vrem să ne exprimăm analogic prin muzică, foto şi film. Avem proiecţii de filme pe 8 şi 16 milimetri, muzică analogică, fotografie pe film şi diapozitive. Sunt expuse aparate radio vechi, tinerii pot vedea cum arăta un gramofon, un pickup, un magnetofon sau chiar şi castofonul, pe care cei născuţi recent nu l-au mai prins”, a declarat Emil Kindlein.  

În cadrul expoziţiei de la Salonul Vega sunt expuse aparate din anii 20, un proiector Siemens din al Doilea Război Mondial, care este funcţional şi se fac proiecţii de filme pe 16 milimetri. Există şi o istorie recentă al aparatelor anilor 70-80. 

Tot aici se află expuse numeroase dicuri pe vinil, de la Depeche Mode şi Pink Floyd, până la muzică clasică.

Printre proiecţiile inedite se află un film documentar de amatori realizat în anii 60, în Africa. În ziua de azi, cu emisiuni specializate precum cele de la Descovery Channel, se ajung la performanţe remarcabile, însă în urmă cu jumătate de secol lucrurile stăteau altfel.   


Expoziţia de aparate foto cu burduf se află la Casa Artelor, unde se poate vedea cum se făceau developările filmelor, în camera obscură.


„Sunt încântat că există oameni cu idei şi că mai există entuziasm. Am prins şi eu perioada vinilurilor cumpărate din piaţa <Ocska>. Am renăscut intrând în epoca digitală. Nu e un fenomen al nostalgiei, ci ne readucem aminte de capacităţile pe care le-am pierdut. Am pierdut gesturi şi ceva suflet. Omul s-a născut să perceapă lucrurile analogic, însă acum totul e digital. Au mai rămas câteva lucruri care se întâmplă analogic, printre care pictura”,a  spus Sorin Predescu, directorul Casei Artelor.  


La Librăria Cărtureşti se desfăşuară expoziţiile foto semnate de Damian Diaconescu, Andrada Damianovskaia, câ şi expoziţia foto analogic realizat cu sprijinul Clubului Photo Iris al Casei Studenţilor. 

Iată programul evenimentelor de la Salonul Vega

Miercuri, experiment audio-video Analog Floyd cu Gabriel Kelemen, doctor în arte vizuale. Ora 19.00

Joi, Vinil, bandă, casetă: Suport analog pentru audiofili. Prezintă omul de radio Bogdan Puriş, cel mai mare colecţionar de viniluri din România. Ora 19.00

Vineri, proiecţie de film pe 11 milimetri, prezentat de regizorul George Şvaiţer. Ora 19.00

Sâmbătă, Maratonul filmului mut: Înainte de 1900 (ora 12.00), anii 1900-1920 (ora 14.00), anii 1920-1940 (ora 16.00). Fotografia analogică prezentată de profesorul Eugen Bercei, ora 19.00

Duminică, Poveşti la pick-up, de la ora 16.00. Concert Emil Kindlein, cu microfoane de argint şi amplificatoare cu tuburi. Alături de Kindlein vor fi Doro Iordănescu, voce şi Sergiu Catană, percuţie. De la ora 19.00

Citeşte şi:

Muzicianul Emil Kindlein a pus bazele primului muzeu particular din zona de Vest

Timişoreanul Emil Kindlein lansează în premieră mondială microfoane de argint

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite