150 de ani de la întemeierea Muzeului Banatului. La un secol şi jumătate, instituţia e tot pe drumuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţie aniversară la Bastionul Therezia FOTO Ş.Both
Expoziţie aniversară la Bastionul Therezia FOTO Ş.Both

La iniţiativa lui Ormós Zsigmond, prefectul comitatului Timiş, şi a unui grup de intelectuali, în 25 iulie 1872 s-a înfiinţat prima societate ştiinţifică din Banat, care a avut ca scop constituirea unui muzeu istorico-arheologic în Timişoara.

Muzeul Naţional al Banatului s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare. Se împlinesc 150 de ani de la întemeierea instituţiei. Responsabil de acest lucru a fost Ormós Zsigmond, una dintre personalităţile importante ale Timişoarei din perioada Imperiului Austro-Ungar; politician, fost prefect de Timiş, scriitor şi istoric de artă. El a înfiinţat în 1872 Asociaţia Muzeală din Ungaria de Sud, nucleul Muzeului Banatului, dar şi al Muzeului de Artă din Timişoara.  

„Muzeul a fost înfiinţat în 1872 la iniţiativa lui Ormós Zsigmond, mare om de cultură şi prefect al comitatului Timiş la acea oră. Împreună cu un grup de intelectuali bănăţeni a înfiinţat această societate. Ormós a fost un mare colecţionar şi trebuie să spunem că o mare parte din colecţiile muzeului provin din donaţiile lui. Iniţial muzeul nu avea un sediu propriu aşa că primele obiectele au fost depozitate în palatul Episcopiei Romano-Catolice”, a declarat Zoran Markov, şeful secţiei de Istorie a Muzeului Naţional al Banatului. 

Ormós a transformat casa Wellauer, situată pe actuala stradă Augustin Pacha nr.7, în spaţiu expoziţional, iniţiind, apoi, pentru construcţia unei noi clădiri, o colectă publică la nivel internaţional.  

Expo la Muzeul Banatului

În locul vechii clădiri s-a ridicat actualul palat în care funcţionează astăzi Biblioteca Academiei Române. 

„În 1876, au fost obţinute două încăperi în casa Wellauer din Timişoara, iar în acel an a fost deschis muzeul pentru prima dată publicului vizitator. Fiind într-o stare de degradare, această casă Wellauer a fost demolată, în locul ei fiind construit palatul muzeal. A fost finalizat în 1888. În 1889, Ormós a fost ales preşedinte pe viaţă a Societăţii Muzeale”, a mai povestit Markov. 

Expo la Muzeul Banatului

A mai durat ceva timp ca Muzeul Banatului să ajungă în Castelul Huniade – închis, din păcate din 2010, pentru restaurare. Puţină lume ştie că piesele au fost expuse o perioadă şi în clădirea Operei. 

„În anul 1937, deoarece palatul muzeal a devenit mult prea mic şi nu avea suficiente spaţii de depozitare, s-a decis ca muzeul să fie mutat în Palatul Cultural, în actuala clădire a Operei Române şi a Teatrului Naţional. Sediul din Castelul Huniade a fost obţinut de Primăria Timişoara pentru muzeu în 1947. Atunci încep lucrările de restaurare, iar primele expoziţii sunt finalizate în anii 60. Aici a funcţionat muzeul până în 2010, când castelul a fost închis pentru restaurare, astfel că expoziţiile sunt organizate în Bastionul Terezia”, a mai declarat Zoran Markov. 

Expo la Muzeul Banatului

Muzeul Naţional al Banatului sărbătoreşte 150 de ani de la întemeiere printr-o expoziţie în Bastionul Therezia.  

Expo la Muzeul Banatului

Vizitatorii vor vedea 150 de obiecte de patrimoniu, de o valoare inestimabilă, multe prezentate în premieră. Evenimentul ilustrează activitatea tuturor secţiilor Muzeului Naţional al Banatului, de la înfiinţarea instituţiei în anul 1872 până în prezent.  
 

Vă recomandăm să mai citiţi: FOTO Povestea palatului lui Ormós, inaugurat în urmă cu 130 de ani, care a găzduit primul muzeu al Timişoarei

FOTO Ormós Zsigmond are bust pe Aleea Personalităţilor din Timişoara


Bătrâna Bibliotecă a Academiei din Timişoara se transformă într-un spaţiu viu. Va avea şi ceainărie gen "Cărtureşti"

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite