Târgu-Mureş: Portret/ Melinda Raduly animează poveştile copiilor
0
Melinda Raduly dă viaţă personajelor imaginate de copiii care participă la concursurile lansate de revista online „Tuş”.
Pasiunea pentru desen a Melindei e moştenită din familie. „Tata este pasionat de pictură şi am găsit lucrări făcute de el când era mai tânăr. Mama însă a fost cea care mi-a pus prima oară culorile în mână şi m-a învăţat să desenez o floare sau o casă”, spune Melinda. Talentul la desen i-a fost recunoscut încă din grădiniţă. „Ţin minte că educatoarele îi spuneau mamei că am talent şi mă puneau mereu să desenez”, mărturiseşte tânăra.
Studiu profesionist
Cunoscându-i talentul, părinţii au decis să o înscrie la Liceul de Artă. „Am urmat cursurile de pregărire în calsa a IV-a, iar în clasa a V-a am intrat la Liceul de Artă, unde am studiat grafică până în clasa a XII-a”, spune tânăra. Aici tânăra a avut ocazia să îţi aprofundeze talentul şi să înveţe tehnici noi. „La început era foarte greu, dar m-am obişnuit şi mi-a plăcut. În fiecare zi studiam mult în cadrul liceului, mergeam la olimpiadă şi la concursuri de desen. Deşi studiam grafică, aveam şi ore de pictură şi sculptură. Diferenţa între pictură şi grafică e că în prima se folosesc culori, iar la grafică contează mai mult linia. Se pot face şi gravuri în culori, dar în pictură se folosesc uleiuri, temperă, iar grafica artistică e mai dură pentru că lucrările se fac în lemn sau linoleu cu dalta, sau în fier şi cupru cu acid sau cu un ac special foarte ascuţit”, spune Melinda.
Tot în timpul liceului Melinda şi-a descoperit pasiunea pentru sculptură. „Urmam cursurile unui cerc de sculptură în lemn, organizat de un artist plastic din oraş. Mergeam şi la tebere de sculptură cu ceilalţi membri ai cercului şi îmi plăcea mult să fac obiecte de uz casnic, decorative din lemn. Am făcut oglinzi, pahare şi lămpi din lemn”, spune tănâra.
De la bucata de cupru la monitor
După absolvirea universităţii de Artă şi Design din Cluj, Melinda s-a întors în Târgu-Mureş. „Nu-mi plăcea Clujul pentru că era prea aglomerat. Pe de altă parte eram conţientă că îmi va fi greu să-mi găsesc un loc de muncă aici. Simţeam că nu voi putea trăi ca şi artist plastic, aşa că am început să iau cursuri de web design”, mărturiseşte tânăra.
Norocul i-a surâs şi a fost angajată ca şi ilustrator la o firmă de IT din oraş. „Aici am învăţat să fac animaţii 2D pe calculator pentru poveştile ce se găsesc pe internet în revista Tuş”, spune tânăra. Practic, ea e cea care dă viaţă personajelor imaginate de copii în poveştile pe care ei le trimit la concursurile anunţate în revistă. „Îmi place mult ceea ce fac, pentru că am libertate totală şi îmi pot folosi imaginaţia”, spune Melinda.
Întrebări şi răspunsuri:
Ai studiat şi în străinătate?
Da, în timpul universităţii am primit o bursă Erasmus şi am avut ocazia să studiez în Belgia. A fost o experienţă interesantă pentru că am cunoscut stilul de lucru şi tehnicile artiştilor de acolo şi am vizitat galeriile de artă şi expoziţiile din acea ţară.
Îţi plac poveştile?
Da, îmi plac îndeosebi cele cu animale, dar şi cu regii şi regine. Îmi place să desenez aceste personajele acestora. Povestea mea preferată e „Zurinka”, iar poezia favorită e „Ana, fiica florilor”. Am mai avut şi proiecte în care trebuie să fac benzi desenate, sau ilustraţii pentru cărţi.
Ce-i place:
Îmi place să călătoresc, să vizitez oraşe şi ţăti noi. Ador să fac poze. Îmi place să cunosc oameni sinceri, cu simţul umorului. Mă destind când merg la shopping, sau ies în oraş cu prietenii. Iubesc animalele. Îmi place să gătesc. Mai nou îmi place să fac origami.
Ce nu-i place:
Nu-mi place că nu prea am timp licer. Nu suport aglomeraţia din oraş. Nu-mi place stresul. Nu apreciez oamenii falşi şi cei care vor să profite de tine. Nu-mi plac oamenii pesimişti.
Profil:
Data naşterii: 11.11 1985 la Târgu-Mureş
Studii: Universitatea de Artă şi Design din Cluj Napoca
Profesie: graphic designer
Stare civilă: necăsătorită