Târgu-Mureş: Copiii “problemă” la ore sau acasă pot fi trataţi
0
Psihologii şcolari şi profesorii trebuie să se implice pentru depistarea copiilor ce suferă de deficit de atenţie. Specialişti din judeţ au fost intruiţi ieri de un doctor britanic pentru a conştientiza fenomenul ADHD.
Voica Foişoreanu, şeful Clinicii de Neuro Psihiatrie Târgu Mureş, a propus desfăşurarea unor ore speciale cu profesori în şcoli pentru conştientizarea profesorilor asupra impactului ADHD (deficit de atenţie şi hiperactivitate, n.r.) în rândul elevilor. De asemenea, Foişoreanu a reiterat lipsa medicilor specialişti în psihiatrie şi psihologie în sistemul clinic, în cadrul unei dezbateri, susţinute ieri alături de dr. Valerie Harpin, pediatru britanic prezent în premieră în România, pe tema uneia dintre cele mai complexe tulburări ale copilăriei.
Astfel, în judeţul Mureş activează doar şapte medici specializaţi care pot despista şi recomanda metode de tratament pentru ADHD. “Vrem să intensificăm legătura cu psihologii şcolari, deocamdată iată în România nu avem un cadru organizat pentru tratarea acestei probleme, există un departament în cadrul Ministerului Educaţiei care lucrează la un proiect pilot”, a declarat Voica Foişoreanu.
“Lucrez cu aceşti copii de mai bine de douăzeci de ani şi am dezvoltat o adevărată dragoste faţă de sentimentul de a vedea că putem lucra cu aceşti copii şi putem face o diferenţă. Cred că mesajul cel mai important este că afecţiunea trebuie depistată cât mai devreme, înainte ca problemele să se dezvolte. În Marea Britanie există cursuri de 10 săptămâni din care părinţii pot învăţa cum să se organizeze şi să gestioneze relaţiile cu copiii care au ADHD. De altfel studiile au arătat că majoritatea copiilor cu ADHD au o calitate a vieţii foarte scăzută, comparabilă cu cea a pacienţilor diagnostricaţi cu cancer sau care fac chimioterapie”, a declarat Valerie Harpin, pediatru al Spitalului de Copii din Sheffield, şi trainer pe tema impactului ADHD asupra vieţii.
Compania Eli Lilly România a organizat ieri la Hotel Concordia prezentarea tematică şi o întâlnire cu specialişti din judeţul Mureş, în cadrul unei campanii naţionale ce va mai cuprinde oraşele Timişoara şi Bucureşti.
Ce este ADHD?
Deficit de Atenţie/Hiperactivitate/Impulsivitate (ADHD) este o afecţiune neurobiologică cerebrală care se manifestă prin deficit de atenţie şi/sau hiperactivitate-impulsivitate, simptome care se manifestă in mod constant şi neadecvat vârstei. ADHD debutează în copilărie şi poate persista şi în timpul vârstei adulte. Cercetătorii estimează că 3 până la 7% dintre elevi pot suferi de ADHD.