Târgu-Mureş: APM şi Direcţia Silvică şi-au împărţit ariile protejate din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două instituţii au luat în custodie mai multe lacuri, fâneţe şi păduri, pe o perioadă de cinci ani. După ce au depus dosare şi au participat la concurs, cele două instituţii au luat în administrare mai multe zone din judeţ care sunt protejate prin lege.

Mai multe arii protejate din judeţul nostru, incluse în programul Natura 2000, vor avea, începând de luna aceasta, o altă soartă. Vor fi supravegheate direct de către Agenţia pentru Protecţia Mediului sau de catre Direcţia Silvică Mureş.

APM a depus cerere pentru luare în custodie doar pentru lacul de la Fărăgău –Glodeni şi partea considerată rezervaţie naturala de la Fărăgău. „Nu am cerut mai mult, pentru că nu avem  posibilitatea să luăm mai multe arii în custodie. Contractul este pe o durată de cinci ani şi trebuie să ne ocupăm bine de acest lucru“, a declarat Dănuţ Ştefănescu , director general la Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş. 

Este pentru prima oară când APM Mureş ia în custodie o arie protejată. Acum este nevoie de un plan de management şi reguli bine bătute în cuie, care să fie aplicate doar în interesul zonelor protejate. Deocamdată se lucrează la modul în care va fi „administrată“ rezervaţia naturală.

„În ceea ce priveşte lacul de la Fărăgău, nu ne vom ocupa de pescuit şi partea economică. Vom face în aşa fel încât şi zona şi speciile de animale, plante, peşti şi tot ce consitutie rezervaţie naturală să fie protejate. Noi nu avem niciun câştig din această custodie, singurul avantaj îl are zona protejată pe care o vom supraveghea îndeaproape“, a mai adăugat Dănuţ Ştefănescu. Lacurile Fărăgău –Glodeni şi Rezervaţia Naturală a Lacurilor de la Fărăgău vor fi adminsitrate de către Agenţie împreună cu Asociaţia Nycticorax.

Şi alte ONG-uri au luat arii în custodie

To t în judeţul Mureş, fâneţele de pe Dealul Corhan din zona Săbedului , dar şi rezervaţiile naturale Padurea Săbed, Mociar şi Glodeni au intrat în custodia Direcţiei Silvice care va trebui, de acum înainte, să pună piciorul în prag.  Dealurile Târnavelor şi Valea Nirajului, împreună cu Pădurile de Stejar Pufos de pe Târnava Mare şi rezervaţiile naturale Dealul Firtuş şi Pădurea Stejarilor Seculari din Sângeorgiu de Pădure au fost adjudecate de către Asociaţia Microregiunea Valea Nirajului, în parteneriat cu Asociaţia Microregională Târnava Mică Bălăuşeri şi Asociaţia „Grupul Milvus“.

Reguli stricte pentru administratori

Conform Ordinului Ministerului Mediului şi Pădurilor din noiembrie 2010, administratorii şi instituţiile care au luat în custodie aceste zone sunt obligate să respecte planul de management şi regulamentul zonei protejate şi să elaboreze un plan de conservare a ariilor de care răspund, pe o perioadă de cinci ani.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite