Primii tripleţi obţinuţi prin fertilizare artificială la Clinica de Reproducere Umană de la Sângeorgiu de Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Micuţii sunt sănătoşi şi reprezintă totodată o premieră pentru clinica mureşeană
Micuţii sunt sănătoşi şi reprezintă totodată o premieră pentru clinica mureşeană

Clinica de Reproducere Umană Mureş a anunţat naşterea primilor tripleţi obţinuţi în judeţul nostru prin fertilizare in Vitro. Este vorba despre două fetiţe şi un băieţel care atestă performanţele clinicii mureşene în domeniul reproducerii prin fertilizare artificială.

Ana Maria Cealera, în vârstă de 35 de ani, mama copiilor, este inspector ITM şi încerca de nu mai puţin de opt ani să aibă un copil. Norocul a făcut ca după implantarea celor trei ovule (practică obişnuită în cazurile de fertilitate scăzută), au rezultat trei copii, din trei embrioni, lucru extrem de rar.

Vă daţi seama că mi-am dorit trei copii, dar nu aş fi crezut niciodată că mi se putea întâmpla totul deodată. Îmi amintesc că obişnuiam să glumesc atunci când mi s-a spus că aş putea avea parte de o sarcină multiplă. Spuneam că nu-i problemă dacă vor fi gemeni, ar putea fi şi tripleţi! Aş putea spune că Dumnezeu mi-a oferit exact ce-mi doream, fără să mai aştept. Am fost foarte fericită când am aflat că voi avea tripleţi”, mărturiseşte femeia. Aceasta a ţinut să sublinieze că nu e uşor să crească trei copii, dar e ajutată de întreaga familie. În plus, copiii sunt sănătoşi şi cuminţi, astfel că reuşeşte să se descurce fără probleme în calitate de mamă de tripleţi.

tripleti mures

Copiii s-au născut prematur, în urmă cu două luni (6 noiembrie). Micuţii cântăreau la naştere 2,450 kilograme (Iorgu), 2,250 kilograme (Maria Ioana) şi 2,100 kilograme (Antonia). Explicaţia medicilor pentru naşterea prematură este acela al greutăţii copiilor. „Greutatea mare a copiilor este motivul naşterii premature în cazul gemenilor sau tripleţilor. Copiii aveau, la naştere, aproximativ şapte kilograme, iar faptul că în uter nu există loc suficient pentru trei copii, au stat înghesuiţi şi nu au putut duce sarcina la termen. Copiii au primit notele 9 şi 10, aşadar nu au fost probleme”, spune Nagy Barna, medic primar de obstetrică ginecologie la Clinica de Reproducere Umană din Sângeorgiu de Mureş.

În 2012, la clinica de Reproducere Umană s-au realizat 116 proceduri de fertilizare in vitro, rata de reuşită fiind de 37,3%, cifră mult superioară clinicilor din Transilvania dar şi faţă de cele din Ungaria, unde rata de reuşită a fost de 20 de procente. Din luna august 2011 şi până în prezent, s-au născut 18 copii la Sângeorgiu de Mureş şi mai există încă 53 de sarcini în evoluţie, aceasta fiind prima sarcină cu tripleţi obţinută, la care se adaugă încă şapte cu gemeni, restul sarcinilor obţinute fiind cu câte un copil.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite