FOTO Tinerii cu dizabilităţi pot şi vor să muncească. Cum rupem barierele prejudecăţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci tineri mureşeni cu nevoi speciale au lucrat timp de două ore cot la cot cu angajaţii unui supermarket. Prejudecăţile celor din jur îi împiedică pe aceşti tineri, cel mai adesea, să devină angajaţi. O fundaţie din Târgu Mureş pregăteşte tineri cu dizabilităţi pentru a-şi găsi locuri de muncă şi îi asistă până când aceştia se acomodează la noua calitate de angajaţii.

Dalma aranjează florile, Ana-Maria sortează pungile pentru cadouri şi Reka mută jucăriile. Nu este întâmplătoare alegerea lor, sunt lucruri care le încântă şi pe care şi le doresc. Sunt trei tinere care astăzi au lucrat timp de două ore pentru a arăta că îşi pot depăşi condiţia de persoană cu nevoi speciale.

În ZIUA POT, cum s-a numit acţiunea organizată astăzi de Centrul de Informare Consiliere şi Medierea locului de muncă ATRIUM din cadrul Fundaţiei Alpha Transilvană în colaborare cu un hipermarket din Târgu Mureş, 5 tineri cu dizabilităţi au aşezat marfa pe rafturi. Nu pot face chiar orice muncă, dar au demonstrat că şi ei îşi găsesc locul alături de ceilalţi angajaţi.

Dalma spune că nu o deranjează privirile uneori răutăcioase ale celor din jur: „Vrem ca oamenii să ne accepte aşa cum suntem noi”, mai spune ea.
„Este foarte greu de schimbat percepţia oamenilor cu privire la persoanele cu dizabilităţi. Încercăm să introducem acest program şi pentru angajaţi şi angajatori pentru ca ei să înţeleagă că şi tinerii cu dizabilităţi au capacitatea de a munci, şi să dărâmăm teama de necusnocut”, mai spune Banga Erzsébet, coordonatoarea Programului ATRIUM.

Iulian Bogdan, directorul hipermarketului târgumureşean spune că firma pe care o reprezintă are angajaţi cu dizabilităţi, 1 din 100 de lucrători Auchan, din toată ţara fiind, o persoană cu nevoi speciale. Hipermarketul din Târgu Mureş colaborează de ani de zile cu Fundaţia Alpha Transilvană. „De fiecare dată încercăm să îi sprijinim, oferindu-le posibilitatea să aducă persoane cu dizabilităţi (...) să vedem în ce măsură acestea se pot decsurca la lucrurile pe care le avem noi de făcut”, spune Iulian Bogdan.

Centrul de Informare Consiliere şi Medierea locului de muncă ATRIUM, realizează pentru fiecare tânăr din program un profil vocaţional pentru a afla cine sunt oamenii potriviţi pentru o anumită muncă şi oferă asistenţă după angajare, prin monitorizare, astfel încât legătura între persoana cu dizabilitate - firmă - specialişti, nu se întrerupe după perioada de probă sau după angajare.

În 2014, 34 de tineri s-au adresat Centrului, iar 14 şi-au găsit un loc de muncă, după mai multe etape de pregătire.

Citiţi şi

VIDEO De ce apar tot mai des în reclame oameni cu dizabilităţi: ar trebui să fie modele?
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite