Echiparea maşinii pentru iarnă: cum alegem cauciucurile şi ce trebuie să ştim despre încuietorile care îngheaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iarna şi-a făcut deja apariţia în mai toate zonele ţării, aşa că e musai ca autoturismul pe care îl conducem să fie echipat corespunzător. Pentru asta aveţi nevoie de cauciucuri de iarnă, de lanţuri, racletă şi soluţii anti-îngheţ. În funcţie de buget, echiparea autoturismului poate să continue.

În funcţie de autoturism, de drumurile pe care le are de făcut şi de buget, fiecare şofer se gândeşte că pe timp de iarnă nu e de glumit când vine vorba de echiparea maşinii.

Cum alegem cauciucurile de iarnă

Dacă nu ştiaţi motivul pentru care e indicat să vă schimbaţi cauciucurile iarna, ţine în primul rând de siguranţa dumneavoastră şi de stabilitatea maşinii. În primul rând, anvelopele de vară se întăresc la temperaturi sub -7°C, iar anvelopele de iarnă au un cauciuc mai moale, ce pastrează aderenţa până la -40°C, înainte să se întărească.

Potrivit poliţiei rutiere, anvelopele de iarnă sunt obligatorii în România în prezenţa carosabilului acoperit cu polei, gheaţă sau zăpadă. Cei care nu îşi dotează maşinile cu astfel de pneuri sunt pasibili de amenzi. Sancţiunea contravenţională aplicată este amenda de la 9 la 20 puncte, iar un punct amendă valorează 105 lei. Ca măsură complementară se dispune şi reţinerea certificatului de înmatriculare.

Pentru a alege corect anvelopele de iarnă, căutaţi în primul rând “fulgul de zăpadă” alături de prezenţa M+S (Mud plus Snow) adică noroi plus zăpadă. E foarte important să alegeţi corect dimensiunile anvelopelor, exact cum recomandă producătorul maşinii. Aceste mărimi le puteţi găsi în manualul de utilizare al automobilului sau la unele modele pe marginea interioară a uşii şoferului.

Data producerii este foarte importantă, mai ales atunci când procuraţi anvelope uzate

Alte accesorii pentru echiparea maşinii pentru iarnă

Dacă aveţi deja echipată maşina cu anvelope corespunzătoare pentru sezonul rece, nu uitaţi să aveţi la însemână şi accesoriile: racleta, lanţurile şi soluţiile anti-îngheţ. Lanţurile de zăpadă trebuie să se afle la bordul tuturor autovehiculelor de transport călători şi marfă de peste 3,5 tone, în perioada 01 Noiembrie - 15 Aprilie. În condiţii de iarnă, când este zapadă sau gheaţă, ele trebuie să fie montate la toate roţile de pe axa motoare ale trenului rutier sau vehiculului articulat.

Broaşte, încuietori, mânere, geamuri electrice – toate devin o mare problemă pe frig, mai ales combinat cu umezeala. Dacă folosiţi cheia pentru a descuia maşina, pulverizaţi spray sau turnaţi soluţie specială împotriva îngheţului broaştelor. Procedaţi astfel seara, când aţi ajuns acasă, când maşina este caldă, astfel puteţi fi sigur că a doua zi veţi fi scutit de neplăceri.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite