Cum pot fi corectate urechile clăpăuge, chiar de la vârste fragede. Mitul fals al oamenilor pedepsiţi în copilărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atunci când vedem pe cineva că are urechile prea mari sau prea depărtate de cap, de cele mai multe ori judecăm acea persoană şi ne gândim că poate a fost trasă de urechi prea mult în copilărie. Specialiştii ne spun că acest mit este cât se poate de fals.

Urechile clăpăuge atrag de cele mai multe ori complexe mari, mai ales copiilor, care pot fi luaţi în derâdere de colegi la şcoală sau la grădiniţă. De-a lungul timpului, unii oameni au dezvoltat chiar şi un mit, conform căruia, cei care au urechile clăpăuge au fost urecheaţi când erau mici. Specialiştii ne spun că acest mit este fals şi că de vină este o malformaţie congenitală.

Urechile clăpăuge, din naştere

Emil Senin Negovan este medic primar, Chirurgie Plastică şi spune că de-a lungul anilor a întâlnit foarte multe astfel de cazuri. Doctorul ne explică cum se dezvoltă aceste urechi „clăpăuge” şi cum pot fi ele corectate.

Este vorba despre o malformaţie congenitală. O zonă de cartilaj creşte prea înalt, în spatele conductului auditiv. Este destul de inestetic, astfel urechile se lasă şi nu sunt apropiate de cap. Această malformaţie poate fi foarte uşor corectată, chiar din copilărie. Eu le recomand părinţilor să nu aştepte ca al lor copil să intre în colectivitate, la şcoală, când va fi judecat de colegii lui. Operaţia poate fi făcută chiar de la vârsta de 7 ani” sublinează dr. Emil Senin Negovan, medic primar Chirurgie Plastică

În ce constă intervenţia

De cele mai multe ori fetele ajung mai repede la medic, tocmai pentru că părinţii vor ca ele să fie frumoase, iar urechile prea mari şi prea lăsate le strică aspectul fizic.  În cazul urechilor care sunt mult prea depărtate de cap, intervenţia presupune realizarea unei incizii în spatele urechii, în pliul natural dintre ureche şi pielea capului. Chirurgul îndepărtează apoi cantitatea necesară de cartilaj şi piele, pentru a obţine efectul dorit.

În prima fază se taie o parte din cartilaj, se suturează şi se apropie urechea de cap. Apoi, în partea de sus a urechii, sub marginea urechii trebuie făcut pliul. Aceste persoane care au urechile clăpăuge de obicei nu au format acel pliu. Intervenţia durează aproximativ o oră – o oră şi jumătate, iar la copiii mai mici de 14 ani se recomandă anestezie generală, deoarece ei nu vor sta nemişcaţi în tot acest timp şi nici când vor primi injecţiile necesare pentru ca zona să fie amorţită şi să se poată intervene acolo. Copiii mai mici de 14 ani vor fi internaţi peste noapte, dar ceilalţi pot fi externaţi după câteva ore” explică dr. Emil Senin Negovan, medic primar Chirurgie Plastică

Costurile intervenţiei pentru adulţi şi gratuitatea oferită copiilor

Având în vedere că această operaţie este considerată o operaţie estetică, statul finanţează intervenţia doar pentru copii.

Adulţii, dacă vor să aibă urechile frumoase şi corectate ar fi nevoii să plătească pentru această intervenţi între 600 şi 900 de euro. Această intervenţie se realizează pentru adulţi, de obicei în spitalele private. În spitalele de stat, în schimb, pot fi realizate intervenţiile, în mod gratuit, pentru copii” mai spune medicul

Recomandări după operaţie

În ceea ce priveşte riscurile şi complicaţiile după intervenţie, medicul specialist Emil Senin Negovan spune că acestea sunt minime şi au loc foarte rar. Poate apărea o uşoară sângerare, însă auzul nu va fi niciodată afectat, având în vedere că intervenţia se realizează la exteriorul urechii. Recuperarea durează aproximativ trei săptămâni, timp în care, în primele 10 zile va fi purtat un pansament special, apoi o bentiţă specială, iar în prima săptămână de la operaţie va fi evitat contactul cu apa în zona capului.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite