Cum apare iarna cumplitul sindrom al mâinilor vinete. Medic: „Se pare că este mai frecvent la femeile tinere“
0Capilarele sunt vase arteriale mici care asigură necesarul de oxigen şi substanţe nutritive către celule şi ţesuturi. Când acestea nu mai primesc ce au nevoie apare fenomenul Raynaud. Cel mai mult se plâng de aceste schimbări femeile. Spasmele vasculare din fenomenul Raynaud apar de obicei ca răspuns la expunerea la frig sau apă rece, stres sau chiar supărări mari.
Atunci când se instalează fenomenul Raynaud, vasele de sânge se îngustează şi poate apărea ischemia. Afecţiunea se traduce prin lipsa fluxului sangvin către o parte a corpului. Alimentarea constantă cu oxigen şi substanţe nutritive este esenţială pentru sănătatea celulelor şi a ţesuturilor de la nivelul degetelor de la mâini şi picioare.
„Fenomenul Raynaud reprezintă un vasospasm recurent la nivelul degetelor care apare în condiţii de frig sau stres. A fost descris pentru prima oară de Maurice Raynaud, în 1862 ca şi «vasospasm acral, simetric şi episodic caracterizat prin paloare urmată de cianoză şi hipertermie însoţite de senzaţia de tensiune care poate fi dureroasă, de culoare alb, albastru şi apoi revenire la normal a culorii degetelor». Pacienţii descriu frecvent cele trei faze (alb vasoconstricţie, albastru-cianoză, remiterea spasmului, şi roşu, reluarea circulaţiei). De obicei, se observă foarte bine la degete, dar şi în alte zone care sunt expuse la frig (nas, urechi) şi există o demarcaţie netă faţă de zona neafectata”, explică Dalila Maier, medic specialist dermatolog.
Ce anume influenţează apariţia Fenomenului Raynaud
Anumite boli sau stiluri de viaţă pot creşte risc de a dezvolta fenomenul Raynaud. Aceşti factori de risc includ: boli autoimune sau de ţesut conjunctiv, diabetul, hipercolesterolemia şi ateroscleroza, precum şi hipertensiunea. De asemenea, medicamente care produc vasoconstricţie inclusiv betablocantele, anumite medicamente antimigrenoase, dar şi medicamentele contra răcelii şi alergiilor duc la declanşarea acestui fenomen.
Femeile, mai predispuse la dezvoltarea Fenomenului Raynaud
„Fenomenul poate fi primar, atunci când nu există alte boli asociate, sau secundar, când se întâlneşte în cazul bolilor autoimune (sclerodermie, lupus, dermatomiozita etc). În fenomenul Raynaud primar: atacurile sunt declanşate de expunere la frig şi/sau stres, sunt simetrice, bilaterale şi nu apare necroza sau anomalia capilarelor, a factorilor inflamatori sau a anticorpilor antinucleari. Se pare că este mai frecvent la femeile tinere, la care dacă în decurs de 2 ani de la apariţie nu se asociază o boală autoimună, riscul de a dezvolta alte complicaţii rămâne scăzut, spre deosebire de pacienţii bărbaţi sau vârstnici. Aici, studiile sugerează în circa jumătate din cazuri instalarea unei boli autoimune in urmatorii 20 de ani de la debutul fenomenului Raynaud” completează Dalila Maier, medic specialist dermatolog
Potrivit medicului dermatolog Dalila Maier, Fenomenul Raynaud se asociază cel mai frecvent cu sclerodermia. În fenomenul primar cauza este incomplet elucidată (cauze vasculare, nervoase) şi apar doar tulburări funcţionale care sunt tranzitorii. În cel secundar apar suplimentar şi alterări ale circulaţiei capilare.
„În ceea ce priveşte educarea pacientului, eu pot să recomand ca acesta să evite condiţiile în care le apare acest Fenomen Raynaud, adică atacul şi frigul. Să poarte mănuşi şi să nu fumeze. Vasodilatatoarele din plante îi pot fi de mare folos, iar dacă apar ulceraţii să se prezinte obligatoriu la medic”, atrage atenţia Dalila Maier, medic specialist dermatolog.