Cum alegem ochelarii de soare şi cum recunoaştem lentilele polarizate
0
Ochelarii de soare au devenit o modă care reflectă de cele mai multe ori personalitatea celui care îi poartă. Indiferent de forma ochelarilor, sănătatea ochilor ar trebui să primeze. Medicii specialişti oftalmologi ne învaţă cum să facem alegerea corectă.
Avantajele lentilei polarizate sunt multiple. Acestea ajută la o vedere fără reflexii orbitoare, contrastele devin clare, culori naturale, reduc senzaţia de “ochi obosiţi” şi au 100% protecţie UV.
Cum recunoşti dacă perechea ta de ochelari are lentile polarizate?
“Filtrele polarizante sunt formate din fibre aliniate vertical. Această tehnologie blochează 100% lumina orizontală. Dacă îi ţineţi suprapuşi cu alţi ochelari cu lentilă polarizată, în unghi de 90 grade, o lentilă peste altă, din suprapunerea lor rezultă o lentilă mult mai închisă la culoare - nu se poate vedea nimic prin ea – lumina este absorbită 100%. O altă metodă este să priviţi prin ochelari spre un monitor de calculator deschis (care foloseşte un filtru polarizant) şi să înclinaţi capul spre stânga sau dreapta. La un moment dat, se va atinge un punct în care imaginea se închide la culoare complet”, potrivit dr Roxana Cozubas, Medic Specialist Oftalmolog
Cum să îţi alegi ochelarii de soare – de la fiţă la sănătate
Cantitatea de lumină care ajunge la ochi depinde de culoarea şi grosimea lentilelor, de materialul din care sunt făcute şi de tratamentele aplicate pe acestea.

“Dacă ochelarii nu oferă protecţie UV, ochii tăi vor avea de suferit. Ochelarii de soare ieftini blochează o parte din lumină, irisul se deschide, lăsând loc acţiunii nocive a razelor ultraviolete. Ochii noştri sunt la fel de vulnerabili la strălucirea soarelui ca şi celelalte părţi ale corpului, pe care le protejăm cu diferite loţiuni. Studii recente făcute de cercetătorii americani au demonstrat că expunerea prelungită la razele ultraviolete poate duce la un risc crescut de apariţie a cataractei şi a bolilor degenerative ale retinei. Ochelarii de soare trebuie să ofere protecţie împotriva strălucirii. Anumite suprafeţe reflectă o mare cantitate de lumină şi acest lucru poate să îţi distragă atenţia sau să ascundă anumite obiecte. Ochelarii de soare buni elimină complet acest tip de strălucire folosind polarizarea”, ne mai spun specialiştii
Cum alegi culoarea ochelarilor de soare
Poate nu ştiaţi, dar lentilele de culoare galbenă pot crea probleme şoferilor, atunci când sunt la semafor. Cele mai recomandate şoferilor sunt lentilele de culoare gri, verde sau maro.

“Lentilele verzi sunt neutre - ele reduc strălucirea şi nu distorsionează perceperea culorilor. Lentilele gri şi maro intră tot în această categorie, dar pentru a le folosi trebuie mai întâi realizat un test de adaptabilitate. Lentilele galbene, aurii şi cele de nuanţă chihlimbarului sunt potrivite pentru schi, snowboard şi alte sporturi de iarnă. Lentile roz se recomandă pentru schi şi snowboard pe vreme înnorată şi sunt perfecte pentru condus şi drumeţii în regiuni forestiere”, explică oftalmologii
Ochelari de soare simpli, care au doar lentile colorate, fără protecţie UV, pot face mai mult rău, decât bine. Aceştia dilată pupila, lăsând mai multe raze UV să între în ochi şi să producă leziuni ireversibile pe reţină şi alte structuri oculare, alături de o vedere neclară.
În concluzie, atunci când alegeţi ochelarii de soare ar trebui să ţineţi cont de marcajul CE, care confirmă calitatea produsului, şi identitatea producătorului. Această etichetă trebuie să mai conţină numele şi adresa producătorului, categoria de filtru solar (între 0 şi 4, urmărind condiţiile luminozităţii exterioare), tipul de filtru solar (ex.: normal, fotocromatic, polarizant sau degrade), clasa optică (1-a sau a 2-a, în funcţie de calitatea optică a lentilelor), precum şi instrucţiuni de utilizare, de curăţare şi de întreţinere.
Nu uitaţi de locul unde veţi folosi ochelarii de soare! Alegeţi-i pe cei potriviţi pentru condus, pescuit, schi sau plajă şi ţineţi cont şi de materialul lentilelor. Lentile organice au foarte bune calităţi optice şi tratamente speciale, iar cele de sticlă (minerale) – oferă o excelentă claritate şi rezistenţă la zgârieturi.