Consiliul Judeţean Mureş alocă fonduri pentru salvarea Castelului Bornemisza
0Castelul Bornemisza din localitatea Gurghiu a fost construit în anul 1.773 va fi reabilitat de către Consiliului Judeţean Mureş. Clădirea, inclusă pe lista monumentelor istorice, va avea un nou acoperiş.
Castelul Bornemisza din Gurghiu, inclus pe lista monumentelor istorice din clasa A, a fost o fortificiaţie importantă a Transilvaniei medievale. De-a lungul istoriei, castelul şi-a schimbat des proprietarii. Astfel, de la principele Transilvaniei Sigismund Bathory, castelul revine în proprietatea lui Istvan Bocsai, apoi a principelui Sigismund Rakoczi, iar în final, ajunge la urmaşul acestuia, principele Gabriel Bathory.
Castelul de astăzi a fost ridicat în 1731 din vechile dărâmături ale fortificaţiei. Clădirea a ajuns apoi în proprietatea familiei Bornemisza, care a luat terenul în arendă, iar castelului i-au fost adăugate alte corpuri de clădire.
După ce a intrat în posesia statului, clădirea a găzduit Şcoala Silvică, iar din 1969 clădirea funcţionează ca muzeu. Parcul dendrologic din jurul acesteia cuprinde circa 100 de plante exotice.
La solicitaterea autorităţilor locale, acoperişul castelului aflat într-o stare avansată de degradare va fi restaurat. Lucrările, în valoare de peste 200.000 de lei sunt finanţate de Consiliul Judeţean Mureş. În zona parcului dendrologic se efectuează măsurătorile pentru realizarea unei hărţi topografice a zonei.
Conform experţilor, o restaurare totală a clădirii ar costa circa 5 milioane de euro. Proiectul se află însă pe lista de aşteptare a Consiliului Judeţean, care intenţionează să acceseze fonduri europene pentru realizarea investiţiei.
Mureşul se numără printre judeţele cu cele mai multe castele din ţară.