Cele mai ieftine metode să îţi încălzeşti casa iarna aceasta. Sfaturi pentru a alege sistemele de încălzire eficiente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vreţi să aveţi căldură în casele dumneavoastră la iarnă şi nu ştiţi ce variantă ar fi cea mai convenabilă din punct de vedere calitate-pret? Dacă sunteţi dispuşi să faceţi o investiţie mai mare, factura va fi mult mai mica în timp. Există variante pentru orice buzunar, de la simpla centrală termică la pompele de căldură sau la ultimele inovaţii în materie de panouri radiante.

Centrala termică pe gaz sau electrică

Gazele naturale sunt tot mai scumpe şi tot mai mulţi oameni se gândesc să cumpere o centrală termică electrică. Deocamdată, acestea sunt o investiţie bună, dar recuperarea banilor se face într-o perioadă mai îndelungată de timp. Ele sunt mai scumpe decât cele pe gaz. Cu toate acestea, centralele termice rămân cele mai răspândite modalităţi de încălzire.

Centrala pe peleţi

Cu o investiţie mare, veţi avea o factură mică. O centrală ieftină, de 1.000 de euro, la care se adaugă ţevile şi radiatoarele, trebuie să funcţioneze cu peleţi de calitate, care costă în jur de 1.200 lei/ tona. Centralele mai performante, care au şi funcţie de autocurăţare, costă în jur de 20.000 de lei şi funcţionează cu peleţi mai ieftini, cu un preţ de circa 400-500 lei/tonă. La majoritatea, însă, trebuie curăţată periodic cenuşa. Cele care-şi curăţă automat cenuşa costă în jur de 10.000 euro.

Pompele de căldură

Recunoscute şi apreciate pentru eficienţă lor. Factura lunară la curent electric este, practic, de patru - cinci ori mai mică decât la o centrală termică electrică, atunci când se folosesc pompele de căldură.

De regulă, acestea extrag căldura din pământ şi o transpun în apa care va circula prin calorifere. Tot la capitolul „surse electrice” putem aminti şi caloriferul electric, însă acesta generează facturi foarte mari. Faţă de pompa de căldură, costul facturii este de patru- cinci ori mai mare.

image

O alegere foarte bună este încălzirea prin pardoseală

Atunci când cumpăraţi o locuinţă sau o construiţi chiar dumneavoastră, puteţi opta ca încălzirea să fie introdusă în pardoseală. Încălzirea prin pardoseală oferă cel mai confortabil mod de încălzire a camerei. Uniformitatea căldurii care radiază de la suprafaţa pardoselii creează o distribuţie uniformă a căldurii. Temperatura pardoselii ajunge foarte repede la un nivel confortabil.

Încălzirea radiantă

O modalitate tot mai folosită şi care reduce cheltuielile cu 50% o reprezintă încălzirea prin panourile radiante. În funcţie de izolaţia clădirii cheltuielile scad până la jumătate şi reprezintă o alternativă inovatoare pentru încălzirea convenţională, iar montajul panourilor nu necesită aprobări sau autorizaţii. Se instalează rapid şi fără mizerie în casă. Panourile radiante funcţionează fără zgomot şi nu consumă oxigenul din încăpere. De asemenea, nu produse gaze toxice.

Radiatoarele electrice de perete sunt ideale pentru camere care nu sunt ocupate în permanenţă, dar trebuie să fie aduse la o temperatura optimă  într-o perioadă scurtă de timp. Panourile de sticlă şi oglinzile anti-condens sunt surse esenţiale de energie termică în baie.

La focul cald al unui şemineu

Fie că optaţi pentru un şemineu electric sau pentru un focar pe lemne, costurile unui atsfel de sistem de încălzire pornesc de la 1000-1500 de lei şi ajung chiar şi la 3000 de lei pentru un sezon rece.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite