Nebuloasa căldurii în Bucureşti. Pentru ce a virat primăria 30 de milioane de lei către „binomul“ RADET - ELCEN

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iarna bate la uşă, iar caloriferele din casele bucureştenilor sunt „amorţite“. Reprezentanţii Primăriei Capitalei dau asigurări că până la sfârşitul acestui an situaţia este sub control, însă nu pot garanta dacă va rămâne aşa în condiţiile în care vor avea loc avarii majore.

Viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea (PNL), a explicat, pentru „Adevărul“, cum a ajuns sistemul de termoficare din Capitală într-o stare precară, dar şi care sunt şansele ca în această iarnă bucureştenii să rămână fără apă caldă şi căldură. Iată principalele declaraţii făcute de Cornel Pieptea, viceprimarul Capitalei:

Despre starea sistemului de termoficare din Bucureşti

Pe scurt, sistemul de termoficare din Bucureşti se caracterizează prin eficienţă scăzută şi incapacitatea de a asigura servicii constante de calitate beneficiarilor. Gânditi-vă că tronsoane de zeci de kilometri de conducte au ajuns la vârsta tehnologică la care ar fi trebuit schimbate deja a doua oară. Din această cauză, pierderile de agent termic ajung la aproape 25-30%. În cifre absolute, anual, se pierd circa 1.000.000 de gigacalorii.

În plus, cadrul legislativ care reglementează relaţia comercială dintre producătorul ELCEN şi distribuitorul RADET, prin mecanismul de consemnare a penalităţilor de întârziere a defavorizat net pe cel din urmă. De asemenea, din punct de vedere financiar, costurile reale de producţie şi distribuţie a energiei termice, recunoascute de autorităţile statului – ANRE şi ANRSC, nu au fost acoperite integral din tarifele şi subvenţia încasată. Rezultatul a fost acumularea şi rostogolirea unor datorii imense între cele două entităţi ale sistemului de termoficare, care în cele din urmă au fost acoperite prin împrumuturi de ELCEN.

Poprirea conturilor Primăriei Municipiului Bucureşti

Conform ultimelor comunicării înaintate de executorul judecătoresc, poprirea contului de subvenţie pentru energia termică a Primăriei Municipiului Bucureşti a fost suspendată timp de trei zile, între 14-16 octombrie. După această dată, conform solicitării executorului judecătoresc, banii din contul de subvenţie vor merge direct la ELCEN în contul datoriei istorice. Implicit, subvenţia nu va mai putea fi acoperită de Primăria Capitalei.

În cursul zilei de joi, 15 octombrie, Primăria Capitalei a virat 30 milioane lei în contul ESCROW, contul comun al RADET şi ELCEN. Din această sumă, 32.85% vor ajunge la RADET pentru achitarea salariilor, iar restul banilor sunt destinaţi plăţii furnizorilor de energie termică.

Vom rămâne fără apă caldă şi căldură în această iarnă?

Primăria Capitalei are prevăzută în buget, pentru ultimul trimestru al anului, suma de 140 milioane lei cu titlul de subvenţie acordată populaţiei pentru încălzire. De asemenea, conform discuţiilor privind rectificarea bugetară pe anul 2015, la această sumă se va mai adăuga încă 73 milioane lei.

În paralel, dacă ar fi să judecăm după practica ultimilor zece ani, Guvernul României a sprijinit finanţarea sistemului de termoficare cu ajutoare de încălzire de ordinul sutelor de milioane de lei.

În urmă cu mai puţin de o lună de zile, Primăria Capitalei a trimis Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice o solicitare de sprijin de 300 milioane lei pentru acoperirea costurilor de achiziţionare a 321 milioane metri cubi de gaze naturale în valoare totală de circa 490 milioane lei. Această cantitate ar fi suficientă pentru asigurarea consumului de energie termică pe parcursul celor trei luni de iarnă cu temperaturi normale.

În ultima şedinţă de guvern însă, cea din data de 14 octombrie, premierul Victor Ponta a anunţat că nu va mai finanţa niciun sistem de termoficare din ţară, oferind în schimb autorităţilor locale posibilitatea de a se împrumuta pentru acoperirea acestor costuri tot de la stat.

Despre propunerea guvernului de a finanţa sistemele de termoficare prin împrumuturi

Din punctul meu de vedere, chiar dacă vorbim despre un serviciu public important, orice împrumut făcut pentru doar acoperirea cheltuielilor de funcţionare şi nu pentru investiţii în modernizare şi retehnologizare nu este o măsură sustenabilă. Dacă privim pe termen lung, o astfel de soluţie va genera acumularea unor datorii inclusiv la nivelul primăriilor.

Blocajul financiar al sistemului de termoficare

În primul rând este nevoie ca instituţiile implicate să dea un semnal puternic faţă de creditorii ELCEN, un semnal că sistemul de termoficare se va reforma şi va funcţiona pe principii economice corecte.

Primăria Capitalei şi RADET au făcut paşi importanţi în acest sens: documentaţia de transformare a RADET în societate comercială a fost aprobată de consiliul de administraţie al regiei, iar regulamentul şi contractul cadru de delegare al serviciului de termoficare este aproape  definitivat. Aceşti paşi demonstrează voinţa clară a Primăriei Capitalei pentru îndeplinirea măsurilor cuprinse în memorandumul privind realizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în Bucureşti.

Următorul pas, transferarea acţiunilor ELCEN din proprietatea statului în proprietatea municipalităţii Bucureşti depinde doar de guvern. Un astfel de transfer va fi un stimulent puternic dat creditorilor ELCEN de a continua relaţiile comerciale până la găsirea soluţiilor mutual avantajoase de achitare a datoriilor. În plus, garanţia că Primăria Capitalei va susţine stingerea datoriilor ELCEN este un alt stimulent.

Fuziunea RADET - ELCEN

Încă din primăvară i-am atenţionat pe domnii Ponta şi Oprescu, primarul general de la acea vreme, asupra disfuncţiilor majore ale sistemului de termoficare, cerându-le să îşi respecte angajamentul asumat de realizare a sistemului unificat de alimentare cu energie termică din Bucureşti.

Cei doi proprietari ai sistemului de termoficare sunt  Primăria Capitalei şi Guvernul României, deci, într-o formă sau alta, tot statul român. În timp ce primăria face eforturi considerabile alocând fonduri suplimentare pentru acest serviciu public, guvernul PSD dă recomandări pentru împrumuturi din trezorerie în loc să îşi respecte obligaţiile asumate prin memorandum.

Aşadar, cu cât Guvernul transferă mai repede ELCEN-ul la Capitală, cu atât şansele de a meţine sistemul termic în echilibru în sezonul rece cresc.
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite