Ce este osteoporoza, boala de care suferă una din trei femei. Testul de 1 minut pentru depistarea riscului apariţiei maladiei oaselor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oase sanatoase FOTO: http://www.divahair.ro
Oase sanatoase FOTO: http://www.divahair.ro

Osteoporoza este o boală de care pot suferi atât femeile cât şi bărbaţii. Potrivit Asociaţiei pentru Prevenirea Osteoporozei în România, afecţiunea poate fi tratată şi, mai ales, prevenită. Cu cât boala este depistată intr-o fază incipientă, cu atât eficienţa intervenţiei va fi mai mare.

Osteoporoza este o boală scheletică sistemică, caracterizată prin scăderea masei osoase, alterarea microarhitecturii ţesutului osos şi prin urmare: creşterea riscului de fractură. E bine ca boala să fie tratată înaintea primelor fracturi osteoporotice, deoarece o primă fractură (vertebrală) poate iniţia apariţia altora.

Potrivit Asociaţiei pentru Prevenirea Osteoporozei în România, dacă nu este depistată la timp, această boală evoluează timp îndelungat silenţios, fără semne clinice. Osteoporoza debutează prin apariţia complicaţiilor precum fracturile - cele mai frecvente şi în ordinea apariţiei sunt: încheietura mâinii, vertebre /tasări, şold) asociate cu deformităţi (cifozare), dureri şi impotenţă funcţională (anchilozări). Aceasta duce la reducerea calităţii vieţii pacienţilor.

Fracturile osteoporitice pot fi localizate cel mai frecvent la coloana vertebrală (tasări vertebrale), la şold şi la pumni (epifiza distală de radius).

Cine este mai predispus la osteoporoză, femeile sau bărbaţii?

Potrivit statisticilor, una din 3 femei adulte va dezvolta în cursul vieţii o fractură osteoporotică, însă nici bărbaţii nu sunt ocoliţi de acest flagel, circa 1 din 5 bărbaţi căzând victime ale acestei maladii. Pe plan mondial, aceste cifre se vor înmulţi de trei ori până în anul 2050, odată cu creşterea speranţei de viaţă şi petrecerea mai mult timp la vârsta a treia. La nivel naţional, costurile medicale directe ale osteoporozei se estimează la peste 130 de milioane de euro, din care jumătate merg pe fracturile de şold, aşadar boala atrage nu doar un impact uman, ci şi economic, foarte mare. În situaţii de risc se încadrează femeile la menopauză, persoanele care urmează tratamente cortizonice, antecedentele familiale, bolile endocrine, digestive. Masa osoasă formată în tinereţe este un factor determinant de risc de fracturi osteoporotice mai târziu în viaţă. Cu cât se atinge o masă osoasă mai solidă, cu atât scade riscul de osteoporoză”, spune dr. Andrea Ildiko Gasparik, preşedintele ASPOR

Cum poate fi depistată osteoporoza

Depistarea precoce a bolii este o condiţie importantă a succesului terapeutic. Există două strategii de depistare. Potrivit ASPOR, prima strategie este cea a factorilor de risc, iar cea de-a doua cea a descoperirii de caz. Strategia factorilor de risc implică identificarea persoanelor cu risc înalt de boală şi diagnosticarea bolii prin prezenţa factorilor de risc şi densitometrie (DXA). Pe de altă parte, cea de-a doua strategie, strategia descoperirii de caz este reprezentată de anamneza fracturilor: fracturile determinate de un traumatism minor şi în prezenţa unor factori de risc se pune diagnosticul de OP care ulterior se poate certifica prin DXA.

Riscul de a face osteoporoză – Testul de 1 minut şi instrumentul FRAX

Societatea ASPOR pune la dispoziţia celor interesaţi chiar şi un test, care nu durează mai mult de un minut. Testul este diferit atât de bărbaţi, cât şi de femei. FRAX- este un instrument de calcul care estimează probabilitatea de a suferi o fractură osteoporotică în următorii 10 ani pe baza factorilor de risc (poate fi calculat cu sau fără cunoaşterea valorilor de densitatea minerală osoasă, nu este obligatorie completarea acelei rubrici). Acest algoritm online este deosebit de util, având în vedere accesibilitatea şi simplicitatea lui: http://www.shef.ac.uk/FRAX/tool.jsp?lang=ro

Testul de 1 minut pentru femei

1. A avut unul dintre părinţii dumneavoastră o fractura de şold după o cădere sau un traumatism minor?
2. Aţi avut vreo fractură dupa o cădere sau un traumatism?
3. Menopauza s-a instalat înaintea vârstei de 45 de ani?
4. Aţi urmat tratamente cortizonice (prednison) mai mult de 6 luni?
5. Aţi scăzut în înalţime mai mult de 5 cm?
6. V-a lipsit menstruaţia timp de 12 luni sau mai mult (în afara gravidităţii sau a menopauzei)?
7. Consumaţi băuturi alcoolice în mod regulat?
8. Suferiţi frecvent de diaree (cauzată de probleme precum boala celiaca sau Crohn)?

Testul de 1 minut la bărbaţi

1. A avut unul dintre părinţii dumneavoastră fractură de şold după un traumatism minor?
2. Aţi avut o fractură după un traumatism minor?
3. Aţi urmat tratamente cortizonice pe o durată de peste 3 luni?
4. Aţi pierdut mai mult de 3 centimetri în înalţime?
5. Consumaţi în mod regulat băuturi alcoolice?
6. Fumaţi mai mult de 20 de ţigări pe zi?
7. Suferiţi frecvent de diaree (cauzata de probleme cum ar fi: boala celiaca, sau boala Crohn)?
8. Aţi suferit vreodată de impotenţă, scădere de libidou sau alte simptome datorate insuficienţei de testosteron?

Potrivit ASPOR, dacă aţi răspuns cu “Da” la oricare dintre aceste întrebări, puteţi fi la risc de osteoporoză. Recomandat ar fi să consultaţi medical specialist care vă va informa ce analize vă sunt necesare.

Vestea bună este că osteoporoza poate fi diagnosticată relativ uşor şi poate fi tratată.

Sistemul osos este practic rezervorul de calciu al organismului. Organismul conţine aproximativ 1-2 kg de calciu. 99% din acesta se găseşte în oase şi dinţi. Calciul este indispensabil pentru menţinerea solidităţii oaselor din organism, dar şi pentru funcţionarea celulelor nervoase şi musculare. Sursa optimă de calciu o reprezintă alimentele.

Necesarul de calciu recomandat variază şi este cuprins între 600-1.300 mg /zi, fiind mai crescut la copii, vârstnici, femei gravide si în perioada de lactatie. Aportul zilnic al populatiei, în general, asigură această cantitate, dar excesele, viciile şi obiceiurile greşite de alimentaţie contribuie masiv la un proces de pierdere sporită a lui. Cele mai importante surse alimentare de calciu sunt: legumele şi fructele crude: varza, salata, fasolea, portocalele şi grapefruitul. Calciul se găseşte şi în: mac, nuci, alune, migdale, soia, linte, ouă, peşte (sardele, macrou, hering, somon), precum şi în produse lactate (iaurt, sana, brânzeturi).

Târgu-Mureş

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite