Averea fabuloasă a fostului preot Cristian Pomohaci. Cântăreţul, condamnat definitiv pentru evaziune fiscală
0Fostul preot Cristian Pomohaci a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Mureş la un an de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală, după ce ani la rând nu a plătit impozit la sumele câştigate din închirierea numeroaselor proprietăţi.
Cristian Pomohaci a fost pus sub acuzare pentru evaziune fiscală în urma scandalului sexual din 2017. În timpul cercetărilor derulate în dosarul în care Pomohaci era acuzat de coruperea sexuală a minorilor, procurorii Parchetului General aveau să descopere nereguli şi în privinţa averii impresionante a acestuia.
Pomohaci deţinea, la acea vreme, nu mai puţin de 40 de proprietăţi, dintre care 25 apartamente (în Cluj Napoca, Sibiu, Baia Mare, Târgu Mureş s.a.), nouă terenuri cu construcţii, cinci terenuri şi un garaj.
Ani la rând, Cristian Pomohaci a fost unul dintre cei mai căutaţi cântăreţi de pe piaţă, fiind nelipsit de la sărbătorile organizate cu ocazia zilelor localităţilor din întreaga ţară, tarifele practicate de acesta ridicându-se la câteva mii de euro pe concert. Banii câştigaţi din sutele de spectacole susţinute de-a lungul anilor i-a investit în imobiliare.
În urma verificărilor, procurorii au descoperit că preotul-cântăreţ închiria de mai mulţi ani apartamentele însă nu declara la Fisc toate câştigurile obţinute.
„Din probe administrate în cursul urmăririi penale a rezultat că veniturile obţinute din cedarea folosinţei celor 11 imobil, aferente perioadei ianuarie 2012 – octombrie 2017 au fost de 1.066.099 lei, echivalentul a 238.345 euro, venituri pentru care datorează bugetului consolidat al statului suma totală de 189.633 lei din care 156.618 lei impozit pe venit, iar suma de 33.015 lei contribuţia asigurărilor sociale de sănătate. Din probele administrate a mai rezultat că veniturile declarate de inculpat către organele fiscale, aferente celor 11 imobile şi perioadei mai sus indicate au fost în cuantum de 381.612 lei (echivalentul a 85.462 euro) pentru care au fost calculate şi plătite taxe/impozite către bugetul consolidat al statului în sumă totală de 53.061 lei, din care 41.931 lei reprezentând impozit pe venit şi 11.130 lei reprezentând contribuţia asigurărilor sociale de sănătate”, au explicat procurorii Parchetului General.
A recunoscut în totalitate acuzaţiile
Practic, Cristian Pomohaci nu a declarat organelor fiscale suma de 684.487 lei (echivalentul a 152.883 euro), producând un prejudiciu de 136.572 lei.
Pus în faţa faptului împlinit fostul preot a recunoscut în totalitate acuzaţiilor solicitând încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei după ce a achitat integral prejudiciul. Procurorii i-au stabilit o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare şi o serie de obligaţii. Acordul de recunoaştere a fost validat de Tribunalul Mureş încă din luna martie anul curent, însă fostul preot a contestat hotărârea. Fostul preot nu a fost de acord cu obligativitatea de a nu părăsi ţara fără încuviinţarea instanţei, astfel că a solicitat să-i fie ridicată această interdicţie. Pomohaci a apreciat această obligativitate ca fiind exagerată, invocând că infracţiunea de care a fost acuzat este una economică, prejudiciul a fost achitat integral, nu are antecedente penale, a colaborat cu organele de urmărire penală, recunoscându-şi faptele. Curtea de Apel Mureş a admis apelul lui Cristian Pomohaci, eliminând din hotărârea de condamnare obligativitatea de a nu părăsi ţara. Pedeapsa a rămas neschimbată.
Caterisit după scandalul sexual
Fost preot paroh în satul Moşuni, judeţul Mureş, Cristian Pomohaci a fost caterisit de Biserica Ortodoxă Română în 2017, după scandalul uriaş izbucnit în urma unei înregistrări apărute în presă în care încerca să corupă sexual un adolescent de 17 ani. Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş a deschis un dosar penal, în vara lui 2017, Pomohaci fiind acuzat de infracţiunea de racolare de minori în scopuri sexuale. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat dosarul, însă la începutul anului 2019 procurorii au dispus soluţia de clasare, pe motiv că faptele sunt prescrise, timpul scurs de la comiterea acestora fiind de mai mult de zece ani.
În ciuda scandalului uriaş în care a fost implicat, fostul preot din Moşuni a continuat să se bucure de popularitate, mai ales în rândul persoanelor vârstnice. Pomohaci a continuat să urce pe scenă fiind invitat la evenimente finanţate din fonduri publice.
Vă recomandăm să mai citiţi:
.