VIDEO FOTO 76 de ani de la inaugurarea Ansamblului „Calea Eroilor” conceput de Brâncuşi. Cum au fost realizate unele dintre cele mai valoroase sculpturi din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

27 octombrie 1938 este una dintre cele mai importante zi din istoria oraşului Târgu Jiu, pentru că în urmă cu 76 de ani a fost inaugurat Ansamblul monumental «Calea Eroilor», conceput de Constantin Brâncuşi, care include Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana fără Sfârşit. Acest moment a fost aniversat astăzi, printr-o procesiune specială.

Ceremonia a început la Masa Tăcerii, unde autorităţile locale şi reprezentanţii instituţiilor de cultură au evocat importanţa momentului din 27 octombrie 1938. La eveniment a fost prezentă şi o delegaţie a oraşului francez Forbach, condusă chiar de către primarul localităţii, Laurent Kalinowski, dar şi elevi de la mai multe şcoli din Târgu Jiu, precum şi simpli cetăţeni. „Este o festivitate dedicată inaugurării Ansamblului Calea Eroilor. Astăzi se împlinesc 76 de ani de când ansamblul a fost inaugurat“, a spus primarul municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru. 

Cei prezenţi au parcurs Calea Eroilor până la Coloana fără Sfârşit. Alaiul s-a oprit doar la Biserica Sfinţii Apostoli, unde s-a desfăşurat o slujbă religioasă în cinstea celor care au trudit la realizarea Ansamblului monumental, dar şi a celor care şi-au pierdut viaţa în Primul Război Mondial. 

Istoria Ansamblului «Calea Eroilor»

Ansamblul monumental «Calea Eroilor» a fost constituit de Brâncuşi în mod treptat. Mai întâi, a fost realizată Coloana fără Sfârşit, închinată eroilor căzuţi în anul 1916 pe malul Jiului, la care Brâncuşi a adăugat Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii în Grădina Publică situată pe malul Jiului. Ulterior au fost amplasate 12 scaune cu faţa rotundă în jurul Mesei Tăcerii şi alte 30 de scaune cu faţa pătrată de-a lungul aleii dintre Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului. 

image

În ianuarie 1935, Liga Naţională a Femeilor Gorjene, condusă de Aretia Tătărăscu, îl invită pe Brâncuşi la Târgu Jiu pentru a ridica un monument în memoria eroilor gorjeni care s-au jertfit în războiul de reîntregire. 

În august 1937, primul ministru Gheorghe Tătărăscu obţine de la Ministerul Lucrărilor Publice suma de cinci milioane de lei pentru trasare axului Căii Eroilor , de la malul Jiului, prin Grădina Publică, până la fostul târg al fânului, unde va fi amplasată Coloana fără Sfârşit. În toamna aceluiaşi an începe turnarea modulelor în Atelierele Centrale Petroşani şi sunt aduse blocuri de travertin de la Bonpotoc, Deva, pentru construcţia Porţii. Liga Naţională a Femeilor Române din Gorj pune la dispoziţie fondurile necesare pentru exproprierea unor terenuri şi construcţii de pe traseul Cării Eroilor, precum şi pentru construcţia bisericii Sfinţii Apostoli.

image

În perioada octombrie-noiembrie, sub coordonarea inginerului Ştefan Georgescu-Gorjan se toarnă fundaţia Coloanei şi se montează pe miezul central elementele acesteia, în prezenţa artistului. În noiembrie 1937, sub îndrumarea directă a lui Brâncuşi se asamblează Poarta şi Masa. În avara anului 1938 se metalizează Coloana fără Sfârşit. Brâncuşi sculptează şi definitivează Poarta Sărutului, amplasând şi două bănci din piatră pe de o parte şi de alta al acesteia. 

Pe 27 octombrie 1938, după mai multe amânări, se inaugurează întregul ansamblu, printr-o procesiune de amploare la care participă înalţi oficiali, ofiţeri, reprezentanţi ai Casei Regale şi ai clerului, dar şi numeroşi membri ai comunităţii locale. Brâncuşi nu a fost prezent. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite