VIDEO Cum se face cea mai bună peltea cu sâmburi de nucă. Reţeta unei gospodine pricepute din Gorj
0Mariana Medrega, o gospodină din Târgu Jiu pasionată de prepararea tuturor produselor făcute în casă, de la murături şi până la dulceţuri sau siropuri, are o reţetă după care pregăteşte cea mai bună peltea.
Pelteaua se face în general din orice fruct.
„Se curăţă coaja de la mere sau pere, se scot sâmburii şi partea mai tare, după care se pune într-o cratiţă, iar compoziţia se acoperă cu apă. Se fierbe 20-30 de minte, după care se strecoară siropul rezultat. Acesta se măsoară şi la fiecare litru de sirop se adaugă câte un kilogram de zahăr, după care se pune din nou la fiert. Pentru a verifica dacă este gata, eu folosesc următoarea metodă. Pun la rece la frigider o farfurie pe care pun apoi pelteaua. Când aceasta nu mai curge, înseamnă că este gata“,
explică Mariana Medrega.
Urmează o altă operaţiune, aceea de a pune pelteaua în borcane împreună cu sâmburii. „Am prăjit, în prealabil, sâmburii de nucă, după care urmează să fie curăţaţi de coaja care a mai rămas pe ei şi, eventual, de zonele negre. Se curăţă fiecare sâmbure în parte. După care se pune în borcane. Se verifică pelteaua să vedem dacă este gata, după care se pune în borcanele pe care le-am sterilizat în prealabil în cuptor. Apoi se pune capsează şi se pune cu gura în jos“, spune Mariana Medrega.
Gospodina ne precizează că din cojile şi miezul rezultat în utrma curăţării fructelor se poate face un piure: „Se pisează cu mixerul vertical şi se face piure de fructe, care sunt un deliciu pentru copii. Trebuie consumate în câteva zile. Se poate adăuga atunci când este servit miere. De asemeneam, cei care dorescc pot să şi fiarbă cojile şi miezul, pentru a fi păstrate mai mult timp“.